Wethouders openen vernieuwd Havenhoofd Waal

22 March 2023, 22:40 uur
Lokaal
mainImage
Foto Geert van Someren / Gemeente Ridderkerk (luchtfoto)
Met het luiden van de bel openen de wethouders Meij (rechts op de foto) en Lafleur het nieuwe Havenhoofd. De luchtfoto toont de nieuwe situatie.

door Geert van Someren

De Ridderkerkse wethouder Peter Meij en zijn collega Ralph Lafleur uit Hendrik Ido Ambacht hebben woensdagmiddag het opnieuw ingerichte Havenhoofd en de Havenkade in Oostendam officieel geopend. Op deze plek is iets meer dan 500 jaar geleden een sluis aangelegd die ervoor zorgde dat vrachtschepen konden varen tussen de Noord en de Waal. De sluis werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw buiten gebruik gesteld en volgestort.

De nieuwe inrichting bestaat uit twee pleinen die grenzen aan het water van de Waal. De blauwgrijze stenen zijn zo neergelegd dat bezoekers worden herinnerd aan het water dat hier stroomde. Op beide pleinen kunnen bezoekers even uitrusten of langs het water wandelen. Ertussen is de vorm van de oude sluis terug te zien door de aanleg van twee terrassen. Onder de straat loopt sinds de jaren vijftig een tweetal duikers, waardoor water van de Noord naar de Waal kan stromen.

Sleutelplek
Net als vroeger toen de sluis er nog was, is er weer uitzicht naar beide kanten op de twee rivieren. Betonnen dukdalven, zware palen om schepen aan vast te leggen, oude scheepsankers en de oude sluissteen laten de relatie met het verleden zien. Het Havenhoofd is een van de sleutelplekken die zijn benoemd in de Waalvisie. Deze visie is opgesteld door de vier aan elkaar grenzende gemeenten Ridderkerk, Barendrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. Het doel van de nieuwe inrichting is de Waal beter zichtbaar te maken voor recreanten en voorbijgangers, zo laat de gemeente Ridderkerk weten.