Wethouder Stip: “Eigentijdse koers met participatie in gemeente”

8 April 2024, 12:00 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
De commissie Samen Leven vergadert over de nota Betrokken Samenleving. Kader: het burgerlid Shirley Horvath van GroenLinks.

door Geert van Someren

“In de nota Betrokken Samenleving is niet zozeer sprake van een andere koers, maar meer van een eigentijdse koers. Het vigerende beleid en de uitvoering daarvan heeft zich op meerdere projecten bewezen, zoals de Botterhof en de GroenVisie. De goede ervaringen en lessen uit het vigerende beleid zijn nadrukkelijk terug te vinden in de concept nota”. De voor die nota verantwoordelijke wethouder Fleur Stip heeft dat geantwoord op vragen van het raadslid Erna de Wolff (ChristenUnie).

Stip zegt dat het de bedoeling dat “meer dan ooit wordt ingezet op het voor alle betrokken partijen vroegtijdig in het proces duidelijk maken wat van elkaar verwacht mag worden, wat het doel is van een participatietraject, wat de doelgroepen zijn, welke (eigentijdse) instrumenten worden ingezet en hoe terugkoppeling plaatsvindt”.

Concreet

Vanuit de raadscommissie Samen Leven krijgt de wethouder adviezen en wensen voor de definitieve versie van de nota. De VVD wil dat concreet wordt wat de stappen zijn in de participatie en op welk moment die gezet gaan worden. De SGP constateert dat je niet iedereen tevreden kunt stellen. Op het punt van meebeslissen wil die fractie weten hoe dat kenbaar wordt gemaakt en vindt dat iedereen eraan mee moet kunnen doen.

Bedenkingen

Burger op 1 heeft bedenkingen over het mee laten beslissen middels enquêtes en social media. Dat gebeurt vaak anoniem en zorgt niet voor draagvlak. Een gedragen voorstel is belangrijk en een ‘nee’ moet uit te leggen zijn. De PvdA wil dat de wijkoverleggen serieus worden genomen en door mogen gaan op de wijze die zij willen. De fractie heeft zorgen over hoe mensen kunnen meedoen die niet taalvaardig zijn. Het CDA vindt het belangrijk dat alle inwoners hun weg kunnen vinden bij het participeren.

Platforms

De ChristenUnie vindt het de taak van de gemeente om te zorgen voor draagvlak. De fractie wil dat de platforms in de gemeente worden toegevoegd als deelnemers en dat bij elk van de drie soorten inspraak met een schema duidelijk wordt welke instrumenten gericht zijn op coöperatie en meebeslissen. Leefbaar Ridderkerk vindt de conceptnota een solide basis en dat het bijdraagt aan een beter dragvlak. Wel moet er aandacht zijn voor verwachtingsmanagement en evaluatie.

Opvallend

De inbreng van GroenLinks wordt van diverse kanten geprezen. “Brede participatie is belangrijk. Het moet niet iets zijn dat nu eenmaal verplicht is, maar moet er echt toe doen. Het gaat om het oprecht willen weten wat diverse partijen ergens over denken en er van vinden. Dat kan het draagvlak vergroten”, stelt burgerlid Shirley Horvath. Aan het begin moet duidelijk zijn wat de invloed is die iemand heeft. De verwachtingen moeten helder zijn.

Zuinig zijn op insprekers

“We moeten zuinig zijn op de inwoners die zich zeer betrokken voelen bij de Ridderkerkse samenleving, zoals de insprekers van vanavond.”, stelt Horvath. Dat betreft vertegenwoordigers van de door het college van B&W stopgezette wijkoverleggen. “We zouden graag zien dat ook deze mensen weer voelen dat ze mee kunnen participeren en passende invloed kunnen uitoefenen op een structurele wijze”.

 

Zie ook https://ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/proef-met-voortzetten-wijkoverleggen-in-ridderkerk