Wethouder: "Rijk zorgt niet voor adequate financiering"

26 May 2021, 16:38 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Wethouder Marco Oosterwijk benadrukt de urgentie van het kopen van de extra aandelen in Stedin. “Die is groot en hoog”.

door Geert van Someren

Uit antwoorden van Ridderkerks wethouder Marco Oosterwijk op vragen van het PvdA-raadslid Jilles Soffree blijkt, dat hij de financiering van netbeheerder Stedin door gemeenten in plaats van door de rijksoverheid een “bredere kwaal” vindt. “Ook bij de decentralisaties in het sociaal domein en bij de omgevingswet, ontbreekt een adequate financiering”, zegt de wethouder afgelopen week tijdens een commissievergadering waar het voorstel aan de orde komt om meer aandelen te kopen in Stedin.

Soffree vindt de lening een vreemd verhaal. “Het rijk heeft toegezegd netwerk beheerders te compenseren bij de energie transitie. We worden nu eigenlijk gedwongen meer te investeren in Stedin, terwijl we dat helemaal niet van plan waren”. Wethouder Oosterwijk benadrukt de urgentie van het kopen van de extra aandelen in Stedin. “Die is groot en hoog. Het bedrag is bedoeld om de balanspositie te versterken. Daardoor kan Stedin tegen betere voorwaarden geld lenen op de kapitaalmarkt”.

1 miljard euro
De uitgifte van extra aandelen aan gemeenten die nu ook al aandeelhouder zijn in Stedin, moet circa 200 miljoen euro opbrengen. “Om de energietransitie goed te stroomlijnen heeft Stedin – inclusief de ontwikkeling van warmtenetten – naar schatting 750 miljoen tot 1 miljard euro extra eigen vermogen nodig”, zo antwoordt Oosterwijk op vragen van het raadslid Robert Kooijman (ChristenUnie).

“Om dit te realiseren zal in gezamenlijkheid tot een nieuwe financieringsoplossing gekomen moeten worden”, aldus de wethouder. “Naast de bestaande aandeelhouders wordt dan ook gekeken naar de toetredingsmogelijkheid van nieuwe aandeelhouders”.

Verdubbeling
Op donderdag 3 juni neemt de Ridderkerkse gemeenteraad een besluit over het voorstel van het college van B&W om ongeveer 2,2 miljoen euro uit te trekken voor de aankoop van zogeheten cumulatief preferente aandelen in Stedin. Met de verdubbeling van het aandelenkapitaal, blijft het percentage van Ridderkerk 1,13%. Indien andere gemeenten zouden besluiten geen nieuwe aandelen te kopen, overweegt Ridderkerk te investeren in extra aandelen.

Zie ook https://ridderkerksdagblad.nl/lokaal/bw-ridderkerk-wil-paar-miljoen-investeren-in-stedin