Wethouder Oosterwijk: bouwen aan de toekomst

5 November 2020, 12:00 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Wethouder Oosterwijk: “Daadkrachtig bouwen aan Ridderkerk is één, maar ons college stond, staat en blijft tegelijkertijd staan voor een verantwoord financieel beleid”.

door Geert van Someren

In zijn schriftelijke reactie op de (papieren) algemene beschouwingen in de gemeenteraad van Ridderkerk heeft Ridderkerks wethouder Marco Oosterwijk de begroting voor volgend jaar en de investeringsplannen verdedigd. “Het financiële meerjarenperspectief van de Ridderkerkse begroting is structureel sluitend. Diverse fracties spreken daar ook hun waardering voor uit. We zijn er trots op. Waar de Kadernota 2021 nog een financiële opgave liet zien een begroting aan uw raad gepresenteerd die forse ambities bevat en tegelijkertijd ‘sluit’, ook na de 2e tussenrapportage 2020 en de daarin opgenomen coronarapportage”.

Oosterwijk reageert ook op de kritiek dat het college bij de besteding van de Eneco-miljoenen de gemeenteraad en de inwoners niet of niet voldoende heeft betrokken. “De bespreking van de inzet van de Eneco-gelden is - zoals met uw raad besproken - gevoerd bij de behandeling van de Kadernota 2021, waarin concrete voorstellen waren geformuleerd en op grond waarvan de begroting is opgesteld. Diverse fracties stellen de vraag of het juist nu wel zo verstandig is te investeren. We kennen immers de uitspraak: ‘Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen’. Nu bouwen we in Ridderkerk geen kastelen, maar is het wel van belang dat we aan de Ridderkerkse toekomst bouwen. En dat is nou precies wat het college voorstaat: bouwen aan belangrijke zaken voor Ridderkerkers van nu en straks: jongeren en ouderen”, aldus de wethouder.

Handen uit de mouwen
“Op een reële wijze zaken aanpakken, niet op de handen gaan zitten, maar juist de handen uit de mouwen steken”, zegt Oosterwijk. “De bekende econoom Keynes zei het al: je moet het tegenovergestelde doen van waar de economie zich in begeeft. Is de economie zwak, dan moet je investeren, is de economie sterk dan moet je sparen en conservatief zijn met je investeringen. Lost dat alles op? Nee, maar we krijgen er wel een Ridderkerk voor terug waar je fijn naar school kunt en kunt sporten, waar het gezonder leven is, aantrekkelijke winkelcentra zijn (waar inwoners en ondernemers belang bij hebben), reizen sneller en fijner gaat, het prettiger wonen is in het groen en je veiliger aan het verkeer kunt deelnemen”.

Oosterwijk: “Juist ook voor kwetsbare mensen willen we er zijn: de begroting laat zien dat we voor goede zorg veel investeren. We sluiten onze ogen ook niet voor de vraagstukken van de verdere toekomst. We nemen actuele verantwoordelijkheid voor generaties na ons: de reserve klimaatgelden is daar hèt voorbeeld van. Bij dit alles blijft de reservepositie van gemeente Ridderkerk meer dan robuust en zijn de financiële ratio’s meer dan op orde. Zoals we Ridderkerk ook kennen. De herziening van de Nota Reserves en Voorzieningen heeft binnenkort plaats, zodat uw raad zich daarbij ook kan uitspreken over de gewenste minimale omvang van de reservepositie. U mag er bij dit alles vanuit gaan dat we de ontwikkelingen nauwgezet zullen blijven volgen en zonodig, als de economische of financiële omstandigheden daar aanleiding toe geven, met uw raad het gesprek

zullen voeren over eventuele aanpassingen van de voorgenomen investeringen. Immers, de coronacrisis is nog niet voorbij en lang niet alles is qua gevolgen al bekend. Daadkrachtig bouwen aan Ridderkerk is één, maar ons college stond, staat en blijft tegelijkertijd staan voor een verantwoord financieel beleid”.