door Geert van Someren
Tijdens de gemeenteraad van maandagavond lopen af en toe de gemoederen hoog op over de nota parkeernormen. Het is bedoeld als een staartje van de aan de vooravond van de voorjaarsvakantie geschorste vergadering. Er is een uur en een kwartier voor uitgetrokken. Het wordt uiteindelijk het dubbele.
De nota komt te laat naar de gemeenteraad. Die had er voor 1 januari moeten zijn, toen landelijk de omgevingswet van kracht werd. Ook heeft het college de nieuwe parkeernormen al toegepast bij plannen voor woningbouw, dus voordat de raad ermee heeft ingestemd. Niet onwaarschijnlijk is dat het uitstel van de nota te maken heeft met de reorganisatie van de ambtelijke BAR-samenwerking.
Kritiek
Veel raadsleden hebben zowel inhoudelijk als procedureel kritiek. De grootste fractie en collegepartij 18Plus is met Echt voor Ridderkerk en Burger op 1 voor het terugsturen van de nota aan het college. Andere fracties zijn gevoelig voor het argument van de wethouder dat verder uitstel inhoudt dat dan de provinciale norm gaat gelden. Partij 18Plus wil daarnaast geen drie verschillende parkeernormen, maar één norm voor heel Ridderkerk. In het voorstel is bij nieuwbouw de parkeernorm in het centrum lager (0,9), dan in de schil daar omheen (1,1) en de rest van Ridderkerk (1,2).
Deelmobiliteit
Ook zijn diverse fracties bezorgd over het plan van het college om deelmobiliteit te verbinden met de norm. Wethouder Peter Meij zegt toe dat niet achteraf als de deelmobiliteit niet goed gaat, kopers alsnog de rekening krijgen voor de aanleg van extra parkeerplaatsen. Hij wil op dat punt met een verbeterd voorstel komen. “Er moeten nog veel meer dingen worden geregeld”. Hij benadrukt dat het alleen geldt voor plekken waar nieuwe ontwikkelingen qua woningbouw plaatsvinden. “Voor de rest van Ridderkerk blijft de norm gelijk”.
Echt uitstekend
Tijdens de eerste termijn van de behandeling door de raad, noemt wethouder Meij de nota een “echt uitstekend voorstel”. Hij zegt tegen EVR-raadslid Cora van Vliet dat ze ”de stukken beter moet lezen”. Eén norm voor heel Ridderkerk werkt volgens hem echt niet meer. “We kijken naar maatwerk”. Na de tweede termijn trekt Meij het boetekleed aan. “De rode lijn in de opmerkingen van de gemeenteraad is dat het geen fraai proces is. Ik ben daar verantwoordelijk voor. Ik had het beter kunnen doen”.
Amendement
Leefbaar Ridderkerk dient na de eerste termijn een amendement op de nota in. Daarmee besluit de gemeenteraad om “deelmobiliteit in Ridderkerk pas toe te passen als de raad aanvullend beleid op dit gebied heeft vastgesteld”. Alleen de twee raadsleden van Echt voor Ridderkerk en de twee van GroenLinks stemmen daar tegen. Met het raadsvoorstel zelf gaat een meerderheid van negentien raadsleden akkoord. Partij 18Plus en Echt voor Ridderkerk (goed voor samen negen stemmen) stemmen tegen. “We kunnen de consequenties niet overzien”, aldus 18Plus.
Zie ook https://ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/drie-normen-voor-aantal-parkeerplaatsen-per-nieuwe-woning