Wethouder Henk van Os: het werk is nog niet klaar

21 February 2025, 11:52 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren / Gem. Ridderkerk
Hoofdfoto: Wethouder Van Os volgt geconcentreerd de commissievergadering waarin werd gesproken over het realiseren van een eigen Ridderkerks systeem voor het verdelen van sociale huurwoningen. Kader: Hij gaat na zeven jaar nog elke dag met plezier aan het werk.

door Geert van Someren

Wethouder Henk van Os zegt in een interview van zeven jaar geleden, dat zijn motivatie om in de lokale politiek te gaan, het achterlaten van een mooi Ridderkerk voor zijn kinderen is. En daarmee voor alle Ridderkerkse kinderen. Hij is dan net, na vier jaar als eenmansfractie te zijn opgetreden van de door hem opgerichte Partij 18PLUS, wethouder geworden namens Partij 18PLUS die dan vijf zetels heeft in de gemeenteraad. Dat zijn er nu inmiddels zeven en het college van B&W is inmiddels begonnen aan zijn laatste hele jaar van de collegeperiode voor de raadsverkiezingen in maart 2026.

Op de vraag of na deze tweede collegeperiode zijn werk erop zit, antwoordt Van Os ontkennend. Het woord is uiteraard allereerst aan de kiezer, maar wat hem betreft is het goed om er nog een periode aan vast te knopen. “We zijn goed op weg. Het motief van een beter Ridderkerk is nog steeds de drijfveer om actief te zijn in de lokale politiek”.

Zorgen om leefbaarheid

Van Os maakt zich zorgen over de leefbaarheid in Ridderkerk. “Het is verbijsterend hoe makkelijk kinderen aan wapens kunnen komen. Van belang is met wie ze omgaan. Ze kunnen net even de verkeerde mensen ontmoeten. Ik constateer dat de huidige burgemeester goed met veiligheid omgaat. De leefbaarheid in Ridderkerk verandert en niet altijd ten goede. Als partij hebben we vorige week donderdag een van onze belangrijkste punten gerealiseerd: het opzetten van een eigen systeem voor de verdeling van sociale woningen in Ridderkerk. Meer Ridderkerkers in zulke woningen leidt tot meer sociale controle. Het bevordert het dorpse karakter waarbij meer mensen elkaar kennen. Nu komen ze vanuit de hele regio. Je ziet flats waar de vuilnis vanaf het balkon naar beneden wordt gegooid”.

Bezuinigen

Net als alle andere gemeenten in Nederland zal Ridderkerk in het ravijnjaar 2026 moeten bezuinigen. Een paar jaar geleden toen dat duidelijk werd, zei de wethouder daar wel ideeën over te hebben, maar de gemeenteraad tast nog in het duister. “We zien als college nog financieel ruimte. Daar hebben we nog niet over gesproken met de raad. Dat doen we voor het zomerreces en houden tot die tijd de kaarten tegen de borst. Je moet beseffen als raad, dat het nodig is om een buffer achter de hand te hebben voor moeilijke tijden. Als Ridderkerk gaan we er prima uitkomen hoor in vergelijking met omliggende gemeenten. We zullen slimmer omgaan met middelen, zonder dat het echt pijn doet bij onze inwoners”. Van Os zegt met financieel wethouder Kees van der Duijn Schouten een goede tandem te zijn om dat te kunnen realiseren.

Huishoudschool

Wat ook opvalt is dat diverse plannen in Ridderkerk lang op zich laten wachten wat betreft de uitvoering. Met als markant voorbeeld de monumentale Huishoudschool waar in de vorige collegeperiode al plannen voor waren. “Je ziet dat er een grote druk is op de ambtelijke organisatie en dat niet alles tegelijkertijd kan. Wat betreft de voormalige Huishoudschool is er nieuws. We zullen op korte termijn een aanbesteding starten om zorgwoningen in het gebouw te laten realiseren. Veel partijen tonen interesse. We doen als college van B&W elke dag ons best om uit overtuiging een mooi dorp te realiseren. Voor mij is het de drijfveer om nog elke dag met plezier aan het werk te gaan”.