Weinig tot geen inzicht in halen doelen sociaal beleid van Ridderkerk

4 January 2024, 17:00 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Wethouder Edward Piena is in het college van B&W verantwoordelijk voor het sociaal domein. “Hoewel de doelen uit de nota Integraal Beleid Sociaal Domein onverminderd actueel zijn, heeft de tijd ons ingehaald voor wat betreft de te gebruiken instrumenten”, staat in het antwoord op de vragen van Erna de Wolff (foto in kader).

door Geert van Someren

Het college van B&W heeft de afgelopen jaren weinig of geen inzicht gehad in welke mate de door de gemeenteraad in 2021 vastgestelde vijf hoofdpunten in het sociaal domein* wel of niet zijn behaald. Dat blijkt uit antwoorden die het college heeft gegeven op schriftelijke vragen van het raadslid Erna de Wolff (ChristenUnie).

“Lopende het jaar 2022 is gebleken dat én het ontwikkelen en onderhouden van een gemeentelijke monitor én het terugkerend organiseren van vijf opgavetafels (overlegorganen) helaas zeer arbeidsintensief is voor zowel de gemeentelijke organisatie als voor onze partners. Ook geeft de ontsluiting van beschikbare informatie niet altijd het gewenste inzicht”, laat het college nu weten.

Excuses

“De frequentie waarmee data beschikbaar komt in bestaande monitors als ‘waar staat je gemeente’ en de ‘gezondheidsmonitor’ ligt in veel gevallen te laag om een trend te kunnen ontdekken, laat staan om hier met betrekking tot de lokale uitvoeringspraktijk conclusies aan te kunnen verbinden. Excuses dat wij u hierover niet eerder hebben geïnformeerd”, aldus het college van B&W, waarin wethouder Edward Piena verantwoordelijk is voor het sociaal domein. “Met gegevens uit landelijke en regionale monitors – aangevuld met praktijkervaringen op lokaal niveau – verwacht het college steeds beter in samenspraak met onze lokale partners te kunnen afwegen en bepalen of we de juiste (effectieve) inspanningen plegen. Hoewel de doelen uit de nota Integraal Beleid Sociaal Domein onverminderd actueel zijn, heeft de tijd ons ingehaald voor wat betreft de te gebruiken instrumenten”.

Regionaal samenwerken

“Het blijft ons doel om in partnerschap te sturen op de maatschappelijke effecten uit het Integraal Beleid Sociaal Domein. Of en in welke mate dit vanaf 2024 met separate ‘opgavetafels’ kan worden georganiseerd is onzeker. We verwachten voornamelijk te kunnen gaan sturen via bestaande overlegtafels. Dit mede vanwege de inrichting van een kleinere ambtelijke organisatie en de steeds groter wordende noodzaak regionaal samen te werken gelet op de grote opgaven die er liggen in het sociaal domein”, zo staat in de antwoorden op de vragen. “We realiseren ons dat we de relatie tussen de genoemde landelijke ontwikkelingen en het Integraal Sociaal Beleid scherper hadden kunnen duiden richting uw raad”.

Inzicht op termijn

De bestuursrapportage sociaal domein zal volgens het college ook na 2023 nog verder worden doorontwikkeld. “Op termijn moet het inzicht kunnen geven aan de raad in welke mate de maatschappelijke effecten behaald worden. Dat begint bij het inzicht dat nu in principe al uit de bestuursrapportage opgemaakt moet kunnen worden, namelijk in welke mate vormen van zorg, hulp en ondersteuning, conform de gewenste transformatiebeweging, al dan niet afnemen of afvlakken”. Het college verwacht dit jaar en in 2025 “belangrijke ontwikkelstappen” te kunnen zetten op het gebied van de bestuursrapportage over het sociaal domein. De gemeenteraad wordt daarover medio dit jaar geïnformeerd.

Zie ook: https://ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/geen-terugkoppeling-over-hoofdpunten-sociaal-domein