Weinig perspectief

8 February 2021, 10:30 uur
Lokaal , Columns
mainImage

Vorige week was er weer een persconferentie waarin de lockdown werd verlengd naar 2 maart. Voor ondernemend Nederland was het weer een moment waar aan hen wederom weinig perspectief werd geboden. Dit vanwege de mogelijkheid van een derde coronagolf als gevolg van de Britse variant die vrij besmettelijk zou zijn.

Ik schrijf inderdaad “zou zijn” omdat niemand kennelijk weet of dit daadwerkelijk ook zo is. In de berichtgeving over de Britse variant kom ik namelijk nogal wat verschillende meningen hierover tegen, uitgerekend van virologen. Voordat er geroepen wordt dat ik een virusontkenner en wappie ben, in mijn vriendenkring hebben helaas een aantal vrienden covid-19 niet overleefd. Ik ontken de aanwezigheid absoluut niet. Dit wilt echter niet zeggen dat ik niet kritisch zou mogen kijken naar de gang van zaken rondom het covid-19.

Om die reden begrijp ik dan ook niet dat de lagere scholen vandaag zijn open gegaan. Er zijn virologen die aangeven dat deze besmettelijke Britse variant ook kinderen niet ontziet. De Britse variant van het coronavirus lijkt zich iets makkelijker te verspreiden dan de 'gewone' variant. Kinderen ontwikkelden ook vaker milde klachten bij de Britse variant. Dit concluderen de GGD Rotterdam- Rijnmond en Erasmus MC na het grootschalig onderzoek in Lansingerland. Al begrijp ik natuurlijk wel dat het niet goed is dat kinderen nu al een te grote leerachterstand oplopen.

Dit geldt natuurlijk ook voor het voortgezet onderwijs, waar de leerlingen met dezelfde problemen te kampen hebben. Sommige leerlingen hebben nu eenmaal meer uitleg nodig van hun docent in bepaalde vakken en missen dit behoorlijk, wat dan weer een terugslag kan hebben op hun zelfvertrouwen.

Winkeliertje pesten?
Voor de niet-essentiële winkels werd er een kleine opening geboden. Voor veel van deze ondernemers staat het water inmiddels tot de lippen. Maar of het afhalen van bestellingen gaat leiden tot meer financiële ruimte betwijfel ik ten zeerste. Tussen de opgegeven bestelling en het afhalen ervan moet vier uur tussen zitten, dit om het fun shoppen te voorkomen. Ik zou niet weten wat er nu zo leuk is om bij verschillende winkels bestellingen af te gaan halen, maar er zullen altijd mensen zijn die er anders over denken.

Ook de niet gekozen burgemeester van Nijmegen, Bruls, deed een duit in het zakje als voorzitter van de Veiligheidsraad. Hij gaf vast aan dat indien er drie afhalers in de rij bij een winkel zouden staan, deze winkel dan gesloten zou worden. Van het beetje extra omzet wat de winkeliers halen, moeten zij dan ook nog een beveiliger gaan inhuren om sluiting te voorkomen? Mag ik het winkeliertje pesten noemen?

Beurskoersen
Nu volg ik dagelijks de berichten van het RIVM met betrekking tot de nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn soms net de beurskoersen, soms dagen achter elkaar lichte dalingen, gevolgd door lichte stijgingen.

Normaliter zijn het de maanden januari en februari waarin er, in vorige jaren, gewaarschuwd werd voor griepgolven. Grote aantallen Nederlanders werden in deze periode door het influenzavirus gegrepen. Ik vraag mij dan ook af wat het percentage gewone influenzavirus is, tussen de coronabesmettingen. Dat het influenzavirus plotseling is verdwenen maak je mij namelijk niet wijs.

Tijd voor perspectief
Afgelopen zaterdagavond las ik op Instagram een bericht van Diederik Gommers, afdelingshoofd Intensive Care van het Erasmus MC en lid van het Outbreak Management Team. Hierin geeft hij aan dat er de afgelopen week iets meer rust is geweest op de IC van het Erasmus. En dat zij duidelijk meer niet Covid-patiënten hebben kunnen behandelen en dat er nu IC-bedden voor alle patiënten zijn die IC-zorg nodig hebben, waardoor alle grote operaties gewoon door gaan in het Erasmus. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat de druk op het zorgpersoneel nu is afgenomen.

De ontwikkeling in het Erasmus komt overeen met de cijfers die het RIVM afgelopen zondag naar buiten bracht. Het aantal nieuwe coronabesmettingen was 3963. In de ziekenhuizen waren 1980 Covid-patiënten opgenomen, waarvan er 535 op de intensive care verblijven. Deze daling is natuurlijk goed nieuws. Ik ben dan ook zeer benieuwd of de avondklok na woensdag gehandhaafd blijft, het wordt tijd voor meer perspectief. Eén daarvan kan het intrekken van de avondklok zijn.

Wanneer nu ook het vaccineren nog goed geregeld wordt, dan is de kans aanwezig dat wij op weg zijn naar de uitgang van deze pandemie. Tot nu toe loopt Nederland, als polderland, nog behoorlijk achter bij de landen waar de organisatie van het vaccineren een stuk beter geregeld is.

Met de Tweede Kamer verkiezingen van 17 maart aanstaande in het vooruitzicht, hoop ik niet dat deze pandemie wordt misbruikt door politieke partijen voor electoraal gewin.

Het kunstje van Rutte met Erdogan van vier jaar geleden zit nog vers in mijn geheugen namelijk.