Het is van 5 tot en met 9 oktober Week van de Toegankelijkheid. Dit jaar ligt de focus op digitale toegankelijkheid. Door de coronacrisis vindt het leven veel meer thuis en online plaats. En ook online moeten mensen met een beperking volwaardig kunnen meedoen.
Digitale toegankelijkheid betekent dat iedereen, óók mensen met een beperking, volledig gebruik kan maken van websites en apps. Bijvoorbeeld mensen met een visuele of auditieve beperking of een beperkte leesvaardigheid.
Wat doet de gemeente?
Sinds 23 september moeten alle Nederlandse overheidsinstanties voldoen aan de toegankelijkheidseisen. De website van de gemeente voldoet grotendeels. Zo is er een voorleesfunctie, kunt u het kleurcontrast verhogen en zijn de pagina’s geschikt voor hulpsoftware. "Wij zijn hard bezig de puntjes op de i te zetten. Zo zorgen we dat ook alle pdf-documenten toegankelijk zijn", aldus de gemeente Ridderkerk.
Wethouder Henk van Os: "Ik vind het heel belangrijk dat we ons inzetten voor een inclusieve samenleving waarin iedereen kan meedoen, ook online. Als gemeente hebben wij een voor- beeldfunctie. Zoals onze gebouwen rolstoeltoegankelijk zijn, moeten onze online kanalen digitaal toegankelijk zijn."