“Warmtenet in Ridderkerk moet van de inwoners zijn”

16 October 2022, 09:27 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Tjalke Alkema: “Voor een toekomstig warmtenet is een groene, natuurlijke bron beter”.

Door Geert van Someren

Bolnes is door het college van B&W aangewezen als de eerste wijk in Ridderkerk die geheel van het aardgas af moet. De energie voor verwarming en warm water komt vanaf 2030 dan van een warmtenet. Het raadslid Tjalke Alkema (ChristenUnie), die goed in de materie thuis is, heeft twee grote zorgen. Wie wordt de (mede)-eigenaar van het systeem en waar komt de warmte vandaan.

Alkema is stellig: dat (gedeelde) eigendom moet voor de wijkbewoners coöperatief zijn, in de vorm van een warmteschap. “De inwoners moeten er zelf over gaan. Je komt bij mensen achter de voordeur. Het eigendom moet daarom niet volledig bij grote bedrijven liggen, zoals Eneco. Je wilt zeggenschap hebben. Anders gaan mensen niet meewerken”.

Echt boos
Het raadslid geeft een voorbeeld van die noodzaak. “Als je nu als inwoner de opgewekte zonne-energie boven je eigen verbruik levert en verkoopt aan een energiebedrijf, krijg je daarvoor op dit moment 5 tot 8 cent per kilowattuur. Neem je als particulier stroom af, dan betaal je 40 tot 60 cent. Een energieproducent zoals een energie-coöperatie krijgt, op basis van wat is afgesproken in het contract, voor het leveren van energie wel een redelijk bedrag. Ik kan me daar echt boos over maken”.

Niet fossiel
De bron van de warmte is voor Alkema ook belangrijk. “Tot nu gaat dat meestal over restwarmte van de industrie. Die draait vaak op fossiele brandstoffen. Daar willen we juist vanaf in de toekomst. Beter is een groene, natuurlijke bron”. Voor Bolnes zou dat aquathermie kunnen zijn. Daar wordt op dit moment serieus naar gekeken in Ridderkerk, zo is in de vorige collegeperiode gezegd.

Aquathermie
Dat systeem haalt warmte uit het rivierwater van de Nieuwe Maas en slaat dat ondergronds op. Op de temperatuur van het rivierwater heeft het geen merkbare invloed. Het systeem is elders al eerder toegepast. Naar schatting kunnen daar in Bolnes voor meer dan 5.000 woningen van profiteren. Een probleem is wel dat goed onderzocht moet worden of de ondergrondse opslag past in het drinkwatergebied ter plaatse.

Haast
Het lijkt of de acht jaar die nog resteren tot de overstap, een zee van tijd is. Dat is echter niet zo. In Bolnes en directe omgeving is geen enkel warmtenet te vinden. Gekozen moet worden waar de warmte vandaan komt en vervolgens moet de infrastructuur bestaand uit transportpijpen naar Bolnes en vervolgens naar elke woning worden aangelegd. Dat vergt een forse investering. Het eventueel voorbereiden van aquathermie kost ook de nodige tijd.

Niet erg concreet
Over de energietransitie in Bolnes is het college van B&W in het programma voor de komende vier jaar nog niet erg concreet. “Werken aan een duurzame gemeente en een flinke inzet voor de energietransitie, zijn belangrijk voor huidige en toekomstige generaties”, schrijft het college. “We helpen inwoners en ondernemers door hen goed te informeren en te begeleiden bij de energietransitie. Daarbij is de betaalbaarheid van de energietransitie een belangrijk thema. We focussen op laagdrempelige, snel te nemen maatregelen die inwoners en bedrijven kunnen uitvoeren. We faciliteren dit met een duurzaamheidsfonds”.

Tjalke Alkema is in zijn vrije tijd bestuurslid van De Groene Stroom. Dat is een lokale coöperatie, die onder andere in Ridderkerk was betrokken bij de installatie van zonnepanelen op de sporthal De Werf en De Fakkel en bij de aanleg van een zonnepark langs de A15 in Barendrecht.