door Geert van Someren
Uit antwoorden op twee afzonderlijke schriftelijke raadsvragen blijkt dat de wachttijd is opgelopen voor Ridderkerkers die in aanmerking willen komen voor opvang in een dagbesteding en dat van de iets meer dan honderd inwoners die daar nu gebruik van maken, een grote meerderheid in Ridderkerk zelf terecht kan.
De vragen over de wachtlijst zijn afkomstig van het raadslid Ad Los (EVR). Op dit moment is de periode tussen de melding en de start van de dagbehandeling veertien weken. “Hiermee overschrijden wij de wettelijke termijn van maximaal 8 weken (6 weken van melding tot aanvraag en nog eens 2 weken tot besluit). Bij alle meldingen onderzoeken we of er sprake is van ‘spoed’. Aanvragen die niet kunnen wachten, worden altijd met voorrang opgepakt”, zo antwoordt het college van B&W.
Tijdelijke voorziening
“Tevens onderzoeken wij de mogelijkheid om inwoners die wachten op een besluit te ondersteunen door een voorziening aan te reiken in de vorm tijdelijke dagbesteding”, aldus het college. “Om zo direct ondersteuning te bieden waar nodig. Daarnaast onderzoeken wij wat er verder gedaan kan worden om de wachtlijsten structureel op te lossen”.
Tekort aan professionals
De wachtlijst neemt toe als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt en een tekort aan professionals. Ook is de gemiddelde periode bij WMO-aanvragen gericht op begeleiding en huishoudelijke hulp opgelopen tot 11 weken. “Dit is de periode tussen melding en afhandeling van de aanvraag en betreft reguliere gevallen (geen spoedprocedure)”, aldus het college.
Locatie
Voor de dagbesteding kan 62% van de klanten in de eigen woonplaats terecht. Dat staat in het antwoord dat het college heeft gegeven op vragen van het raadslid Erna de Wolff. “Ridderkerk beschikt momenteel over een uitgebreid aanbod aan dagbestedingslocaties”, merkt het college op. “Daar kunnen verreweg de meeste inwoners terecht kunnen voor de ondersteuning die zij nodig hebben”. Het gaat om 71 inwoners. Bezoek aan een locatie in een andere gemeente kon de voorkeur hebben, indien daar een bepaalde specialistische dienstverlening wordt geboden.
Zelf regie
“Inwoners met een beschikking voor dagbesteding, hebben bovendien zelf regie op de aangeboden hulp of ondersteuning”, schrijft het college. “Vanuit deze regie (waarin wordt ondersteund waar nodig middels onafhankelijke cliënt ondersteuners), kiezen inwoners zelf de dagbestedingslocatie uit die het best bij hen past. Zo kiest een deel van de inwoners voor een locatie buiten Ridderkerk”. Dat betreft Rotterdam (16 klanten uit Ridderkerk), Dordrecht (10), Barendrecht (8) en Albrandswaard (7).