Waar ligt de grens?

11 November 2023, 10:41 uur
Lokaal , Columns
mainImage

Zo nu en dan kom je op plekken waar je liever niet al te vaak komt. Het ziekenhuis is er zo eentje. Mijn oog viel op de met grote regelmaat herhaalde plakkaten op de muur met betrekking tot een gedragscode. Toch maar eens op het internet de uitgebreide gedragscode erbij gezocht. Er staat; zowel van onze zorgverleners en medewerkers, als van patiënten en bezoekers, verwachten wij dat zij zich correct gedragen. Dat er nee wordt gezegd tegen schelden/intimideren, alcohol, wapens en drugs, dieren (behalve hulphonden) enz. Bijzonder toch dat dit soort gedragscodes zichtbaar opgehangen moeten worden? Je gaat toch naar het ziekenhuis omdat je hulp nodig hebt? Of zie ik het nu verkeerd…

Nu hoor ik ook zo nu en dan de nodige verhalen hoe brandweer, politie en ambulancepersoneel worden bejegend . Natuurlijk moet niet iedereen over één kam geschoren worden. Maar het is toch van de zotte dat mensen, zeker zij zijn ook mensen, die een beroep uitoefenen als hulpverlener zo nu en dan gewoon hun werk niet kunnen doen. Nu hoef je het niet altijd met iedereen eens te zijn, maar hoort het niet zo te zijn dat je je netjes kunt gedragen? Is het niet meer normaal om normaal met elkaar om te gaan?

Van een beveiliger van een overheidsgebouw begreep ik dat ook zij te kampen hebben met niet altijd een normaal gesprek kunnen voeren over wat wel of geen wenselijk gedrag is. Bij het minste geringste diverse kaarten getrokken worden zoals bijvoorbeeld de discriminatie kaart. Dat het ook weleens verder gaat dan alleen maar een grote mond, dat omstanders zonder zich te verdiepen in oorzaak en gevolg  zich er mee beginnen te bemoeien. Het werk van beveiligen bijna onmogelijk maakt.

Wanneer gaan we eens met elkaar zeggen; tot hier en niet verder? Wanneer is er een grens bereikt dat we met elkaar het signaal af gaan geven wat wel of geen wenselijk gedrag is? 

Als ik dan zo op zoek ga naar mogelijkheden om onwenselijk gedrag om te buigen naar wenselijk gedrag dan kun je allemaal handvatten vinden wanneer dit plaatsvindt op bijvoorbeeld de werkvloer of op school. Maar niet over onwenselijk gedrag op straat, ziekenhuizen enz. Natuurlijk verbeter de wereld begin bij jezelf. Maar ergens zullen we toch op enig moment met elkaar moeten zeggen; tot hier en niet verder! 

Blijven we alleen maar roepen, starten we allemaal campagnes? Zoals met oud en nieuw; stop geweld tegen hulpverleners…en vervolgens kijken we er niet van op dat er gewoon vuurwerk tegen dienstwagens gegooid wordt? Ik heb er moeite mee, maar hoe op te lossen? Ik weet het ook niet, u wel? En waar ligt de grens? 

Karin Kayadoe
Fractievoorzitter Leefbaar Ridderkerk