Vuurwerk in laatste vergadering gemeenteraad

21 February 2022, 12:23 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Overleg in januari 2020 tussen de drie initiatiefnemers van de motie. V.r.n.l. Björn Ros (GL), Robert Kooijman (CU) en Daan Kardol (SGP).

door Geert van Someren

Het lag niet in de lijn der verwachting dat in de vergadering van de Ridderkerkse gemeenteraad komende donderdag in figuurlijk zin vuurwerk is te verwachten. Het is de laatste raadsvergadering voor de verkiezingen van 16 maart. In letterlijke zin komt dat vuurwerk wel aan de orde, nadat in een commissievergadering de SGP aankondigde met een amendement te zullen komen in de raadsvergadering. Ongetwijfeld heeft dat te maken met de wens van diverse partijen om in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een verbod op te nemen op het afsteken van consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling.

De voor de veiligheid in de gemeente verantwoordelijke burgemeester Anny Attema wacht daar al twee jaar mee. Net zoals dat eerder het geval was met het aanpakken van lachgas en het dragen van messen door kinderen. Ze geeft er de voorkeur aan de ontwikkelingen in regionaal verband af te wachten. Navrant is daarbij dat de gemeente Rotterdam in zijn eentje een verbod afkondigde. De afgelopen twee jaar gold overigens een landelijk verbod in verband met corona.

Motie
Voor wat betreft het vuurwerk ligt in de Ridderkerkse gemeenteraad sinds januari 2020 een op initiatief van GroenLinks, SGP en ChristenUnie ruim aangenomen motie die moet leiden tot zo’n verbod. Voor de raadsvergadering van 25 november lag een voorstel van het college van B&W op tafel om het verbod op te nemen in de APV. Dat hele voorstel werd teruggenomen, toen bleek dat opnieuw een landelijk verbod van kracht zou worden.

Nieuwe versie
In de nieuwe versie van de voorgestelde wijzigingen in de APV, die voor komende donderdag op de agenda staat, ontbreekt het verbod. Met een amendement wil de SGP proberen dat er alsnog in te krijgen. Vraag is natuurlijk of daar een meerderheid in de gemeenteraad voor is te vinden. Tegen de motie stemden twee jaar geleden Partij 18Plus, PvdA, D66 en Burger op 1.