Vraagtekens bij uitrol 5G in Ridderkerk

6 October 2020, 13:47 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
PvdA-raadslid Jeroen Rijsdijk: “Het is belangrijk om de maatschappelijke discussie over 5G en de mogelijke gezondheidsrisico’s die daarmee samenhangen ook in Ridderkerk te voeren”.

door Geert van Someren

In schriftelijke vragen aan het college van B&W zet het PvdA-raadslid Jeroen Rijsdijk vraagtekens bij de rol van het Ridderkerks college bij de ontwikkelingen rond 5G en de uitrol van het netwerk in Ridderkerk. Hij is daar kritisch over. “De frequentieveiling van 5G in Nederland is inmiddels van start gegaan en gemeenten hebben een belangrijke rol bij de uitrol van het 5G-netwerk. In steeds meer gemeenten zijn raden en colleges daarom serieus met elkaar in gesprek over dit onderwerp en de gevolgen daarvan voor hun gemeente. In die gemeenten zijn bijeenkomsten georganiseerd voor inwoners en ondernemers waarin zorgen en verwachtingen konden worden gedeeld. In Ridderkerk is het tot nu stil gebleven op dit vlak”, stelt Rijsdijk.

Rijsdijk: “Op de gemeentelijke website hebben we alleen een aankondiging voor een informatieavond voor ondernemers kunnen vinden. Ondertussen heeft de gemeente wel gesprekken met T-Mobile gevoerd over het plaatsen van een 40-meter hoge zendmast voor 5G bij het Oosterpark en daarvoor ook een vergunning afgegeven. Dit was voor omwonenden en ook voor onze fractie een verrassing”. Het PvdA-raadslid vraagt zich onder andere af waarom omwonenden en de gemeenteraad niet betrokken zijn geweest bij de locatiekeuze van de zendmast.

Gezondheidsrisico
De PvdA Ridderkerk vindt het belangrijk om de maatschappelijke discussie over 5G en de mogelijke gezondheidsrisico’s die daarmee samenhangen ook in Ridderkerk te voeren, samen met de inwoners en ondernemers.

Het raadslid vraagt verder onder andere of het college een schatting kan geven van het aantal extra zendmasten c.q. antennes dat in Ridderkerk bijgeplaatst moet worden voor een dekkend 5G-netwerk. “Bent u het met ons eens dat de uitrol van 5G geen negatieve invloed mag hebben op de gezondheid van onze inwoners”, vraagt Rijsdijk.

Ook wil hij weten in welke mate de straling in Ridderkerk zal toenemen als gevolg van een dekkend 5G-netwerk en hoe inwoners die gevoelig zijn voor zogenoemde elektrohypersensitiviteit (EHS)daartegen worden beschermd. “Inwoners zijn boos over de gang van zaken en ongerust over hun gezondheid. Wat gaat u doen c.q. heeft u gedaan om het beschadigde vertrouwen te herstellen en de zorgen weg te nemen”, is de slotvraag van Jeroen Rijsdijk.