Vraagteken bij voortbestaan van Recreatieschap IJsselmonde

2 June 2022, 17:48 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Raadslid Tjalke Alkema: “Bij het NRIJ is de situatie nu zo dat alleen maar wordt gekeken naar bezuinigingen”. In kader wethouder Peter Meij: “Niet bezuinigen op natuurwaarden”.

door Geert van Someren
 
De samenwerking van vijf gemeenten waaronder Ridderkerk in het Natuur- en recreatieschap IJsselmonde (NRIJ) staat onder druk. De oorzaak is dat de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam hun financiële bijdragen drastisch aan het verminderen zijn. En het zou zo maar kunnen zijn dat in 2026 die twee geen enkele subsidie meer geven. Ridderkerks wethouder Peter Meij heeft onlangs in een commissievergadering van de gemeenteraad gezegd dat hij na de collegevorming in Rotterdam daar graag met zijn collega over in gesprek wil.

Raadslid Tjalke Alkema (ChristenUnie) zet daar een vraagteken bij. “In het coalitieakkoord van Ridderkerk staat dat we gaan investeren in de buitenruimte. Bij de NRIJ is de situatie nu zo dat alleen maar wordt gekeken naar bezuinigingen. Het gaat heel erg over het in stand houden van het NRIJ”, merkt hij op over de financiële stukken van de gemeenschappelijke regeling. “De ChristenUnie wil wel meer investeren in de buitenruimte, maar niet in het NRIJ”. Hij laat doorschemeren dat het misschien beter is om het werk in handen te geven bij een organisatie als Staatsbosbeheer of het Zuid-Hollands Landschap.
 
Samenwerking
Het NRIJ en Staatsbosbeheer werken al veel samen. In stukken van het NRIJ staat bijvoorbeeld dat het document “ambtelijk is voorbereid door Staatsbeheer”. De uitvoering van de werkzaamheden van het Recreatieschap wordt al verzorgd door Staatsbosbeheer. In de desbetreffende gebieden lopen Boa’s van Staatsbosbeheer. Wethouder Peter Meij over de bezuinigingen van jaarlijks 5% bij het NRIJ: “We willen kostenneutraal werken, maar niet bezuinigen op natuurwaarden”.
 
Vijf gemeenten
Na het uittreden van Rotterdam zijn de vijf resterende gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht en Ridderkerk. De Ridderkerkse bijdrage op jaarbasis is iets meer 361.000 euro. In totaal beheert het NRIJ ongeveer 729 hectare. In Ridderkerk betreft dat het Oosterpark, de surfbocht bij het Waalbos, de Donckse Velden en de Wevershoek. In Wevershoek is recent aanzienlijk geïnvesteerd.