door Geert van Someren
Het voorhuis bij het museum valt buiten de koopovereenkomst waarover de gemeente en eigenaar Ad Los van het museum het eens zijn geworden. Waar eerder de gemeente geen cent over had voor de museale inventaris, zit die nu wel in de koop.
Het heeft mogelijk alles te maken met de positie van de gemeente in de al een paar jaar lopende proceszaak. De gemeente wilde alleen het museumgebouw kopen, waarop het recht van eerste koop heeft. Los wil dat zijn levenswerk wordt voortgezet en ziet het museum als één geheel.
Rechtszaak
Bij het hoger beroep bij het Gerechtshof in Den Haag blijkt dat de drie rechters die zich erover buigen, het eerdere vonnis van de rechtbank niet zullen overnemen. Ze vinden niet dat er een koopovereenkomst is ontstaan over alleen het schoolgebouw, omdat de gemeente bereid was de taxatieprijs voor dat deel te betalen. Op verzoek van de rechters komen de twee partijen vervolgens een schikking overeen. Dat behelst onder andere de koop van een deel van de inventaris voor een bedrag van 495.000 euro.
Keurig voorstel
Ad Los zegt desgevraagd dat hij het voorstel voor de schikking aan de gemeente heeft gedaan. “Het was een keurig voorstel. Voor een koopje heeft de gemeente een heel museum. En ik hoef er geen boterham minder om te eten. Er is nu op een respectvolle manier zaken gedaan. Ik zal uiteraard meewerken aan de overdracht”. Los zette een paar jaar geleden het museum te koop, dat vanaf de start draait zonder een cent subsidie. Er was best interesse, maar het ketste steeds af door het recht van eerste koop van de gemeente op het schoolgebouw.
Ruimtevaartpak
Niet alleen het voorhuis zit niet in de koop, ook een aantal bijzondere zaken van het museum valt er buiten. Het meest kostbaar daarvan is een origineel ruimtevaartpak van de Rus Alexei Leonov, de eerste ruimtewandelaar ooit. Het is getaxeerd op 125.000 euro, maar vergelijkbare pakken zijn elders voor veel hogere bedragen van eigenaar veranderd, aldus Ad Los. Ook de rondvaartboot (50.000 euro) zit niet in de koopsom. Wel het planetarium en de tijdmachine, waarmee naar memorabele gebeurtenissen uit het verleden kan worden gereisd, zoals de moord op Willem van Oranje, de eerste mens op de maan en de laatste reis van de Lancaster bommenwerper die in de oorlog in Rijsoord neerstortte.
Gemeenteraad
De schikking is onder voorbehoud van de instemming van de Ridderkerkse gemeenteraad. Het gaat om een totaalbedrag van 1,25 miljoen euro. De aankoopsom van het deel van de inventaris komt uit de algemene reserve van de gemeente. Voor de exploitatiekosten van het pand, zoals bijvoorbeeld gas, licht, verzekeringen, schoonhouden en dergelijke, worden de structurele kosten geschat op € 30.000 per jaar, zo blijkt uit informatie van het college van B&W. De raad neemt over al deze zaken op donderdag 12 oktober een besluit. Vooraf wordt op donderdagavond 28 september het voorstel besproken in commissieverband.