Voorbeeldfunctie

24 May 2021, 10:31 uur
Lokaal , Columns
mainImage

Vorige week heb ik mijn tweede vaccinatie gehad. Voor beide vaccinaties moest ik naar het prikcentrum bij de SS Rotterdam. Helaas kon ik op het moment dat de afspraken gemaakt werden nog niet terecht bij de Wissel in Ridderkerk.

Afgelopen donderdag ging dan het prikcentrum in de Wissel op het Reyerpark open. Mooi dat dit is gebeurd. Voor veel Ridderkerkse ouderen is dit dichtbij, al zal er altijd wel iets te wensen overblijven. De gemeente Ridderkerk plaatste een bericht dat onze burgemeester Attema bij de eerste vaccinatie in de Wissel aanwezig was. Onze burgemeester verraste de mevrouw, die deze beurt ten deel viel, met een fraaie bos bloemen.

Echter waren er zaken minder fraai. Burgemeester Attema en de mevrouw die de vaccinatie onderging werden, zonder mondkapje, op de foto gezet en de afstand van elkaar was niet bepaald de voorgeschreven afstand. Uit ervaring weet ik dat het mondkapje verplicht is in het prikcentrum, zodra je de ruimte van het prikcentrum binnenkomt tot het moment dat je het centrum weer verlaat. 

Wat is het toch met gezagdragers, dat zij zich hieraan niet altijd houden. Als burgemeester heb je een voorbeeldfunctie, hou je dan aan de regels ook bij fotomomenten zoals deze. Juist omdat in Ridderkerk besmettingen nog dagelijks voorkomen, gaf onze burgemeester hiermee een geheel verkeerd signaal af.

Het groene monster
Sinds 15 oktober 2020 heeft de elektrische deelscooter van Go Sharing zijn intrede in Ridderkerk gedaan. De gedachte achter dit "fenomeen" was volgens wethouder Peter Meij dat "deelvervoer voor minder autoafhankelijkheid zorgt en het terugdringen van de ruimtebestemming voor het parkeren van auto’s”.

Het klonk in theorie best aardig, maar in de praktijk is het toch heel anders. De deelscooters, in de Ridderkerkse volksmond ook de 'pleur maar neer-scooter' genoemd, vind je zelden tot nooit op autoparkeerplaatsen. Wel worden deze scooters op plaatsen aangetroffen, waar ze in de weg staan voor voetgangers of rolstoelgebruikers of mensen met een kinderwagen, die dan moeten omlopen.

Als voetganger ben je in Ridderkerk kennelijk niet van toegevoegde waarde. Tijdens mijn wandelingen komt het te vaak voor dat ik het trottoir moet verlaten omdat automobilisten vinden dat het trottoir ook een prima parkeerplaats voor hun vehikel is. Je zou namelijk eens honderd meter moeten lopen.

Aan mensen met een visuele handicap wordt door de scooter gebruikers c.q. Go Sharing niet bepaald gedacht. Vaak wordt een scooter midden op het pad, bestemd voor visueel gehandicapten om hun weg te vinden, geparkeerd.

Ik kan mij voorstellen dat deze scooters makkelijk zijn om naar plaatsen te rijden waar geen busverbinding is, maar zet dan die scooters bij bushaltes waar dit van toepassing is en wel zodanig dat niemand hinder hiervan ondervindt en niet in wijken voor woonhuizen op plaatsen waar ze alleen maar irritatie en hinder opleveren. 

Binnenkort gaat GO Sharing ook deelscooters plaatsen die 45km per uur kunnen. Deze scooters zijn bedoeld voor langere reizen tussen de regio’s. Ben benieuwd waar deze aangetroffen gaan worden, wellicht is het handig om een aantal parkeerplaatsen vrij te maken waar deze scooters gestald kunnen worden zodat het niet gebeurt op onlogische plaatsen zoals nu gebruikelijk is.

Wellicht kan de wethouder hierover met Go Sharing betere afspraken maken.

Eurovisie Songfestival
Vorig jaar ging het songfestival niet door vanwege corona. Het was afwachten of dit jaar wel groen licht gegeven kon worden en of in Ahoy toeschouwers konden worden toegelaten. Het zal voor de organisatie en betrokkenen veel stress hebben opgeleverd voordat het sein op veilig ging. Maar zie, honderd dagen voor de begindatum van het songfestival kon de kick-off worden gegeven. Rotterdam kleurde en ademde songfestival.

Met zo’n 180 miljoen televisiekijkers kan het songfestival je stad wereldwijd op de kaart zetten. Het was uitkijken naar de eerste halve finale en hoe deze op televisie zou worden neergezet. Heel eerlijk gezegd schotelde de NPO ons een geweldige show voor. Zelfs het uitvallen van een belangrijke camera bij één van de optredens werd keurig opgelost.

De finale had best een aardig liedjesgehalte en had met Italië een acceptabele winnaar. Complimenten overigens naar de organisatie, de stad Rotterdam en de presentatoren op het podium, die het uitstekend deden.

Heb ik dan helemaal geen negatieve dingen gezien? Zeker wel. Of het een test was voor de toekomst weet ik niet, maar mensen boven de zeventig en met obesitas uitsluiten voor toegangskaarten is absoluut ongewenst. Ik vraag mij dan ook af of dit het nieuwe normaal gaat worden, welke bij het songfestival werd getest.

Onacceptabel dat mensen in hokjes worden gestopt en dat onze regering gaat bepalen wie iets wel of niet mag bezoeken. Op zijn Rotterdams zou ik zeggen “pleurt effe lekker op”.