Voor zomer nota over aanpak schulden

10 March 2021, 14:23 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Beeld uit de commissievergadering. Te zien is onder andere wethouder Franzen (middelste rij, tweede van links). “Nieuw is dat we met elkaar de schouders eronder willen zetten”.

door Geert van Someren

Nog voor de zomervakantie komt het Ridderkerks college van B&W met een nota over de schuldhulpverlening in de gemeente. Daarop vooruit lopend wordt nu onderzocht of een pilot kan worden gestart met het opkopen van schulden van jongeren. Daarmee wordt elders in het land al succes geboekt. Wethouder Laurens Franzen heeft onlangs in een commissievergadering gezegd dat het niet de bedoeling is de pilot uit te breiden naar alle Ridderkerkers met schulden.

Franzen: “We moeten integraal naar de problemen van de inwoners kijken. Kijken wat mensen nodig hebben in plaats van waar ze recht op hebben. Wat zit er achter de aanvraag”. PvdA-raadslid Arianne Ripmeester is blij met de pilot. Ze merkt daarbij op dat mensen met een licht verstandelijke beperking een groot percentage vormen in de groep inwoners met problematische schulden. Franzen reageert daarop met “die groep is echt anders dan jongeren en vergt een andere aanpak”.

Inwoners met schulden is een van de vele onderwerpen die aan bod komen in de nota over het integraal beleid met betrekking tot het sociaal domein in Ridderkerk. Daar neemt de gemeenteraad op donderdag 18 maart een besluit over. Het feit dat 40% van de begroting betrekking heeft op sociale onderwerpen, geeft het belang van de nota aan.

Vijf doelen
In de nota heeft het college van B&W vijf maatschappelijke doelen geformuleerd en tot in detail uitgewerkt. Die doelen zijn: Ridderkerkers ontwikkelen zich optimaal, iedereen heeft gelijke kansen om mee te doen, inwoners kunnen voor zichzelf en elkaar zorgen, ze zijn langer vitaal en gezond en kunnen zo lang mogelijk veilig thuis wonen. Tijdens de commissievergadering zegt wethouder Franzen dat “nieuw is dat we met elkaar de schouders eronder willen zetten”.

Wijkteams
Tijdens de commissievergadering vragen diverse raadsleden aandacht voor de wijkteams. De capaciteit is volgens hen te klein, waardoor de wachttijden voor hulp oplopen en de werkdruk van de medewerkers te hoog is. Volgens wethouder Franzen wordt het aantal medewerkers vergroot. “Naar elke casus wordt goed gekeken. In geval van urgentie, krijgt de zaak voorrang”, aldus Franzen. Hij constateert dat de uitgaven fors zijn toegenomen, terwijl het aantal cliënten stabiel is.

Bijstand
Raadslid Peter Kranendonk (SGP) vraagt zich over de langdurige bijstand af “wat gaan we anders en beter gaan doen”. Wethouder Franzen antwoordt dat de gemeente groepen beter gaat benoemen. Hij wil inwoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt meer dan voorheen inzetten op vrijwilligerswerk.

Bolnes
Raadslid Farahnaz Fräser (D66) vraagt specifiek aandacht voor de wijk Bolnes. Ze wil dat daar iets extra’s wordt gedaan. “Dat verdient Bolnes. De wijk scoort op alle punten van het sociaal beleid slechter dan andere wijken”, zegt Fräser. Wethouder Franzen erkent dat en zegt te kijken of daar de pilot kan worden gedaan met het opkopen van schulden van jongeren.