"Voldoende ruimte voor 1170 meer woningen in Ridderkerk"

15 January 2021, 13:38 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Beeld uit de digitale bijeenkomst over de op te stellen Woonvisie. Links boven Sander Reith van onderzoekbureau Companen. Midden boven commissievoorzitter Karin Kayadoe. Midden onder wethouder Marco Oosterwijk. Verder zijn zichtbaar de raadsleden Edward Piena (VVD, midden links), Björn Ros (GroenLinks, midden rechts) en Robert Kooijman (ChristenUnie, rechts onder).

door Geert van Someren

Er is voldoende ruimte in Ridderkerk om de komende tien jaar 1.170 meer woningen te bouwen dan er nu staan. Wethouder Marco Oosterwijk heeft dat gezegd tijdens een bijeenkomst over de komend half jaar op te stellen Woonvisie. “Ik denk dat die ruimte er wel is”. Dat getal van 1.170 woningen wordt benoemd in een in opdracht van de gemeente opgesteld rapport van het onderzoeksbureau Companen.

Oosterwijk noemt in zijn reactie tijdens een bijeenkomst van de raadscommissie Samen Wonen onder andere het gebied bij de PC Hooftstraat, ruimte langs de rivier de Nieuwe Maas en het Centrum-Oost. “Kijk wat al in productie komt. Dat tikt best flink door. In zijn algemeenheid kan het prima. Maar het gaat ook om meer zaken, zoals duurzaamheid en kwaliteit”.

Tijdens de bijeenkomst gaan de raadsleden uitvoerig in op wat voor hen bij het opstellen van de Woonvisie van belang is. Die zelfde input heeft Companen de afgelopen maanden ook al ‘opgehaald’ bij tal van organisaties en inwoners in de gemeente. Wat opvalt in de bijeenkomst is onder andere de opmerking van onderzoeker Sander Reith dat je niet alles kunt reguleren. “Heb niet te hoge verwachtingen. Je kunt bijvoorbeeld als gemeente in je beleid niet op tegen een lage hypotheekruimte. Verdwenen winkels komen echt niet meer terug. De functie van ontmoeting moet je anders invullen Ook betaalbaar verduurzamen wordt nog een hele toer. Als je dat goed doet, sta je voor investeringen, maar je lasten gaan omlaag. Dat zal zijn tijd nodig hebben”.

Duurzaamheid en zorg
De thema’s duurzaamheid en zorg zijn relatief nieuw. Het gaat dan bij het laatste om de combinatie van wonen en zorg. Reith: “Dat moeten we nog goed uitzoeken. Waarschijnlijk is daar een aanvullend traject voor nodig ”. Ook leefbaarheid speelt een rol. Hij benadrukt dat het goed mogelijk is in Ridderkerk meer hoogbouw van enkele woonlagen te realiseren, zonder dat het karakter van de gemeente verloren gaat. Daar zijn landelijk goede voorbeelden van. Dat voorkomt dat Ridderkerk een deel van zijn groene karakter verliest door grond op te offeren aan nieuwbouw. “Houdt groen robuust”, zegt Reith.

Wijken verschillen
Belangrijk is dat op het niveau van de wijken wordt gekeken wat nodig is, omdat die qua karakter veel van elkaar verschillen. “Dat komt omdat het ooit afzonderlijke dorpen waren. Je moet goed gaan sturen op soort en kwaliteit. De juiste woning op de juiste plaats voor de juiste doelgroep”, legt de onderzoeker uit. Hij benadrukt dat het van belang is te proberen niet te veel woningen tegelijk te bouwen, omdat het aanbod dan de lokale vraag overstijgt. Dat zou ingaan tegen de wens van de Ridderkerkse politiek om zo veel mogelijk voor de eigen inwoners te bouwen.