Visie buitengebied met boomgaard, flexwoningen en AZC

16 May 2025, 18:09 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
De gemeenteraad vergadert 3½ uur over de Visie op het buitengebied. Kader: Burgemeester Oosterwijk (links) neemt als voorzitter namens de gemeenteraad de petitie in ontvangst van Chris Teljeur (rechts) en Ron Roggeveen (midden) van het Comité boomgaard Rijsoord.

door Geert van Someren

De gemeenteraad van Ridderkerk is donderdagavond met grote meerderheid (21-8 raadsleden) akkoord gegaan met de zogeheten Visie op het buitengebied. Amendementen om respectievelijk de boomgaard groen te houden, geen asielzoekerscentrum (AZC) te realiseren op de plek van het voormalig baggerdepot en geen flexwoningen te bouwen op de locatie tussen de Rotterdamseweg, Sportlaan en Kievitsweg, halen geen meerderheid. Hetzelfde geldt voor een amendement om in agrarische gebieden geen woningbouw toe te staan.

Dat wil niet zeggen dat bij voorbeeld de woningbouw in de boomgaard , het AZC en de flexwoningen er zo maar komen, blijkt uit de woorden van verantwoordelijk wethouder Kees van der Duijn Schouten. “We beloven op geen enkele wijze dat het ook zo gebeurt wat we schetsen in de visie. Die verwachting wil ik zeker niet wekken. Als het er niet in zit, gaat het niet gebeuren”.

Gemoederen

Dat de visie op het buitengebied de politieke gemoederen in Ridderkerk bezig houdt, is een understatement. Tijdens de voorbereidende commissievergadering is afgesproken dat voor de behandeling van dit agendapunt tijdens de gemeenteraad twee uur voldoende moet zijn. Het wordt drie en een half uur. Op voorhand was al besloten de vergadering over twee avonden te spreiden. Uiteindelijk – als de klok al bij de twaalf is – wordt op voorstel van het raadslid Karin Kayadoe (LR) besloten het laatste agendapunt van donderdagavond over de Visie op hoogbouw ook naar de komende maandagavond te verschuiven.

Boomgaard

Voor de aanvang van de vergadering bieden twee vertegenwoordigers van het Comité boomgaard Rijsoord een petitie aan, met als doel de boomgaard te behouden als groene buffer. Die is inmiddels door 470 mensen fysiek ondertekend. “Met het bouwen is het zo wel genoeg geweest”, aldus de petitie. Dat die woningbouw komt, is nog allerminst zeker. Los van te verwachten jarenlange juridische procedures, lijkt ook de provincie vooralsnog geen voorstander. Het gebied is weliswaar geen status zoals Natura 2000 of Natuurnetwerk Nederland, maar is wel als provinciale Rijksbufferzone aangewezen. Ook lijkt het in strijd met de gemeentelijke Gebiedsvisie waarin staat dat De Blaakwetering een belangrijke schakel vormt in de Groene Kraag. “Deze centrale as doorkruist de polder Nieuw Reijerwaard en sluit aan via de boomgaard op de Wevershoek en het Waalbos”.

Voorwaarden

Een van de voorwaarden voor eventuele woningbouw in de boomgaard is dat de ontsluiting niet plaatsvindt via de Rijksstraatweg of de Noldijk, maar via de Tuindersweg in Barendrecht. Wethouder van der Duijn Schouten zegt in de gemeenteraad dat hij verwacht dat die gemeente daar wel aan mee zal willen werken, omdat ze Ridderkerk nodig hebben bij de ontsluiting van de nieuwe wijk Stationstuinen. De woningen in de boomgaard zouden ook nodig zijn om te voldoen aan de woningbouwopgaaf, die de laatste jaren verder is gestegen. Van diverse kanten in de gemeenteraad is benadrukt dat eventuele woningbouw moet passen bij het dorpse karakter van Rijsoord.

Zie ook https://ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/klemmend-beroep-om-boomgaard-groen-te-houden