Verkiezingsbos

25 November 2023, 11:00 uur
Lokaal , Columns
mainImage

Aan de vooravond van de verkiezingen zit ik deze column te schrijven. Er waren alleen al in de regio Rijnmond 998 stemlokalen ingericht om u te verleiden uw stem uit te laten brengen. Zijn ze ruim open geweest om iedereen zo veel mogelijk de gelegenheid te geven zijn of haar stembiljet in te laten leveren. Het is niet niks waar we over hebben kunnen stemmen, er kunnen straks toch weer 150 volksvertegenwoordigers plaatsnemen in de Tweede Kamer die iedereen moet gaan vertegenwoordigen.

Inmiddels is alles al achter de rug en zijn de uitslagen bekend. Ondanks alle polls en gepubliceerde peilingen heb ik echt geen idee hoe de uitslag eruit gaat zien. In totaal hebben er 26 partijen meegedaan aan de Tweede Kamerverkiezingen. Dat betekent dus dat, mocht je een weloverwogen keuze hebben gemaakt om te kijken naar wie je stem gaat, je 26 partijprogramma’s hebt gelezen. 26 standpunten met betrekking tot onderwerpen hebt moeten wegen welke in grote lijnen het meeste bij je past.

Daarnaast ook je rug recht zien te houden gezien alle beïnvloeding van de campagnes die zijn gevoerd om u als kiezer, indien nodig, over de streep te zien te trekken. Alle meningen die her en der geventileerd worden of commentaren die gegeven worden op je eigen opmerkingen. De kieswijzers die als paddenstoelen uit de grond zijn gekomen. De debatten die uitgezonden werden, de talkshows de nodige prominenten aan tafel wisten te krijgen.

Met deze wetenschap heb ik echt respect voor een ieder die alle partijprogramma’s heeft weten door te worstelen, zich niet heeft laten beïnvloeden door wie dan ook om een keuze te maken. Er dan ook nog rekening mee heeft gehouden dat, de keuze die je gemaakt hebt, niet de absolute meerderheid gaat krijgen en dat dus niet alle standpunten overeind blijven. Er zal toch op enig moment wat water bij de wijn gedaan moeten worden om met elkaar verder te kunnen gaan werken. Menigeen zal ongetwijfeld door de bomen het bos niet meer hebben gezien.

Enfin, als u dit leest is de verkiezingskaravaan weer terug in zijn hok. Zijn de stemmen geteld en weten we wie de winnaar is of winnaars zijn. Kan men gaan kijken, gaan onderhandelen om zo een akkoord te zien te bewerkstelligen. Dan komt het meest lastige in mijn ogen om nog voor elkaar te zien te krijgen en geen onbelangrijke opdracht; de kiezers het vertrouwen geven dat elke stem er toe heeft gedaan. Gaan toezeggingen, beloftes voldoende waargemaakt worden? Ik snap dat, als ik zo voor mezelf van tevoren een en ander op een rijtje gezet heb, het voor velen een ondoorzichtig bos is. Dat het lastig is te geloven dat elke stem telt en toch is dat wel zo.

Karin Kayadoe
Fractievoorzitter Leefbaar Ridderkerk