Ver van mijn bed

17 May 2021, 10:22 uur
Lokaal , Columns
mainImage

Er zijn dingen die zich ver van mijn bed afspelen en waar ik derhalve geen enkel benul van heb hoe dit is voor een ander. Afgelopen week las ik een interview in het huis-aan-huisblad over WMO-vervoer. Wanneer je gezond van lijf en leden bent dan denk je hierover niet na. Wil je de deur uit, dan ga je de deur uit en pak je de bus, metro, trein of wat voor vervoersmiddel dan ook.

Hoe anders is dit voor mensen die afhankelijk zijn van WMO-vervoer. De gemeente Ridderkerk heeft in september 2020 de richtlijn in het WMO-vervoer opgenomen dat 24 uur van tevoren een rit moet worden aangevraagd, behoudens de urgentieritten voor ziekenhuis en arts. De gemeente Ridderkerk is gezamenlijk met Barendrecht en Albrandswaard, de zogenaamde BAR-gemeenten, hierover een contract aangegaan.

Door het schrappen van de optie om één uur van tevoren ritten aan te vragen besparen de gemeenten € 58.000,- op het budget.

Het college in Ridderkerk heeft, na een breed gedragen motie van de gemeenteraad, toegezegd dat er in de praktijk - tot aan het einde van de contractperiode in augustus 2022 - coulant mee zal worden omgegaan. Terugdraaien van de maatregel, daar voelt het college van burgemeester en wethouders niet voor. Dit zou betekenen dat de kosten van beheersmaatregelen voor Barendrecht en Albrandswaard voor rekening van Ridderkerk komen.

Er zijn situaties waarin in je ruim van te voren weet dat je WMO-vervoer vroegtijdig moet aanvragen. Dan denk ik aan ziekenhuis, arts of fysiotherapie. Waar blijft echter de mogelijkheid om spontaan bij iemand op visite te gaan of een familielid te bezoeken die met problemen zit en een arm om haar/hem heen kan gebruiken? 

De gemeente Ridderkerk bespaart €58.000,-, terwijl het aan alle kanten met miljoenen smijt, waarvan diverse miljoenen in bodemloze putten verdwijnen. Oké, ik chargeer enigszins. Maar mag ik het bezopen vinden, dat op mensen die het vaak toch al moeilijk hebben door hun beperking, de spontaniteit om er even tussenuit te gaan wordt beperkt door een 24-uurs vervoer regeling? Ook deze mensen hebben rechten, zoals geregeld in het VN-verdrag van de rechten voor de gehandicapte mens.

Laat ik dan maar niet hebben over het manifest “Iedereen doet mee”, welke door wethouder Japenga en het Maatschappij Burgerplatform Ridderkerk op 30 september 2020 is ondertekend. Of dit ook geldt voor de gehandicapte medemens in Ridderkerk is een vraag waar alleen het college van burgemeester en wethouders het antwoord op kunnen geven.

Wanneer je leven al door beperkingen wordt beperkt, dan moeten er geen onnodige extra beperkingen worden opgeworpen door de gemeente.

De afvalpas
Vorige week had ik een opruimaanval. Meestal ga ik dan in een hoekje zitten tot het weer overgewaaid is. Maar deze keer kon ik er niet onderuit, op zoek naar iets wat ik niet kon vinden. Dus de kast maar plank voor plank leeg gehaald en dan kom je van alles tegen. Zoals een schrijven van wethouder Japenga die in 2009 de komst van de ondergrondse container aankondigt.

Inmiddels zijn wij een kleine 12 jaar en vele hobbels, container- en pasellende verder en ziet het er naar uit dat het einde inzicht komt. Al ben ik daar nog steeds niet 100% van overtuigd. Er is namelijk wel een en ander goed mis gegaan in dit project, om die reden wacht ik nog even om de vlag uit te hangen.

Een dubbele pagina in ons huis-aan-huisblad kondigt de gemeente aan dat wij op weg gaan naar minder afval. Komende tijd ontvangen wij - wederom - een brief met een nieuwe afvalpas, die ook gaat gelden voor het afvalaanbiedstation van HVC in Hendrik-Ido-Ambacht. Deze pas is ook bestemd voor de inwoners die gebruik maken van de ondergrondse containers voor PMD en restafval.

Gelukkig krijgen wij nog een half jaar om te wennen, maar waar ik nogal benieuwd naar ben is of ondergrondse containers nu echt alleen met deze afvalpas te openen zijn en niet meer met, als voorbeeld, mijn ov-kaart, zoals dit eerder wel kon.

Wildpoepen
Aan de Handelsweg in Ridderkerk ondervinden ondernemers hinder van wildpoepers. Op deze weg staan regelmatig langparkeerders en die doen hun behoefte in de tuintjes of tegen de gebouwen van deze ondernemers.

Afgelopen week werden weer menselijke uitwerpselen bij een bedrijf gevonden en werden de handhavers erbij gehaald. Dan zou je verwachten dat er dan gehandhaafd gaat worden. Nee dus, de aanwezige handhavers kozen eieren voor hun geld, uit angst om klappen van de chauffeurs te krijgen.

Van de politie hoeven de ondernemers ook niets te verwachten, ook zij geven niet thuis.

Tijd voor burgemeester Attema om paal en perk hieraan te stellen!