Veel gemeenten moeten bezuinigen; Ridderkerk scoort een 9

19 January 2022, 18:02 uur
Lokaal
mainImage

Uit onderzoek van accountskantoor BDO is gebleken dat 125 gemeenten in ons land moeite hebben om al hun benodigde uitgaven te doen. Dit leidt ertoe dat gemeentebelastingen stijgen, terwijl er ook wordt gekort op uitgaven aan onder meer scholen en het onderhoud van wegen.

BDO bekeek de jaarverslagen van alle 355 gemeenten over het jaar 2020. De gemeente Ridderkerk krijgt voor de financiële positie een 9 en is daarmee financieel gezond. In de regio scoort Hendrik-Ido-Ambacht met een 6 beduidend lager. Ter vergelijking: Alblasserdam, Albrandswaard, Barendrecht en Zwijndrecht krijgen een 8. 

Problemen groot
Wie echter door de cijfers heen kijkt, ziet dat de problemen nog een stuk groter zijn, stelt BDO. Veel gemeenten verkochten namelijk hun belang in Eneco. Dit leverde de gemeenten in totaal ruim 4 miljard euro op. Daarnaast waren de uitgaven geringen als gevolg van corona: veel evenementen en activiteiten vonden geen doorgang. En dat terwijl gemeenten wel 1 miljard euro coronasteun kregen en meer geld voor jeugdzorg. 

BDO nam ook de begrotingen voor dit jaar onder de loep. Naar verwachting moeten lokale overheden 1 miljard euro verlies slikken.