Vaccinatiegraad in Ridderkerk 68: is dat laag of normaal?

17 September 2021, 18:48 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
De enige voorwaarde voor toegang tot de vergadering van de gemeenteraad, is dat iemand wordt gekozen als raadslid. Dat zegt burgemeester Anny Attema.

door Geert van Someren

De vaccinatiegraad in Ridderkerk is 68. Dat betekent dat 68% van de volwassenen volledig is gevaccineerd. Het percentage leidt tot mondelinge vragen van het raadslid Björn Ros (GroenLinks) in de gemeenteraad. “Dat percentage is fors onder het landelijk gemiddelde en is tevens het laagste van de drie BAR-gemeentes”, constateert Ros. Het landelijk gemiddelde is 78%.

Ros wijst erop dat volgens het RIVM een vaccinatiegraad van meer dan 90 procent noodzakelijk is om het virus beheersbaar te houden. Hij wil van het college van B&W weten wat de reden is dat de lage vaccinatiegraad in Ridderkerk. Ook wil hij dat het college de inwoners het belang van vaccineren nogmaals duidelijk maakt.

Gevoelig
De vaccinatiegraad in Ridderkerk is overigens precies gelijk aan het gemiddelde in het zuidelijk deel van de provincie Zuid-Holland. Rotterdam-Rijnmond (63%) en de gemeente Rotterdam (58%) blijven daar bij achter. Barendrecht (72%), Albrandswaard (73%) en Hendrik Ido Ambacht (70%) doen het juist beter. Burgemeester Anny Attema wijst erop dat het “een heel gevoelig onderwerp is voor iedereen”. Ze kan niet zeggen wat de reden is voor het lagere percentage in Ridderkerk. “Dat wordt niet geregistreerd”. Onduidelijk is daardoor of sociale en religieuze aspecten een rol spelen, wat soms wordt vermoed.

Geen pas in raad
Björn Ros vraagt naar of de burgemeester het ziet zitten, dat bij de volgende vergadering van de gemeenteraad de raadsleden de coronapas moeten laten zien. Voor Attema antwoord kan geven, interrumpeert het raadslid Kees van der Duijn Schouten (SGP) met de opmerking dat hij daar tegen is. De burgemeester zegt gedecideerd: “Er is geen vergunning nodig om hier binnen te komen. Dat gaat niet gebeuren. De enige voorwaarde voor toegang in de gemeenteraad is dat iemand wordt gekozen als raadslid”.