Twee moties over ‘stedelijk water’ aangenomen

29 May 2023, 10:43 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
De gemeenteraad stemt in met twee moties die te maken hebben met water in de sloten. Kaders: Petra van Nes en Tjalke Alkema.

door Geert van Someren

De gemeenteraad van Ridderkerk heeft tijdens de recente vergadering twee moties aangenomen die verband houden met het water in de sloten van Ridderkerk. De ene motie voorziet in het stoppen van de instroom van ‘vreemd’ water uit de omgeving. Als gevolg van de andere motie moeten in Ridderkerk meer eendentrapjes bij beschoeiingen worden geplaatst.

De moties kwamen aan de orde bij de behandeling van het programma ‘stedelijk water’ in de gemeenteraad. Het college van B&W wil daarmee een meer betrouwbaar rioolstelsel en watersysteem realiseren, dat bestendig is voor de komende jaren. Dat programma is tijdens de vergadering door de gemeenteraad met algemene stemmen aangenomen.

‘Vreemd’ water
Ook de motie van het raadslid Tjalke Alkema (ChristenUnie) om de relatief grote hoeveelheid ‘vreemd’ water in het riool tegen te gaan, is unaniem aangenomen. De gemeente moet met het waterschap Hollandse Delta in gesprek over het verhogen van de overstortdrempels. Nu is de hoogte daarvan vijftien centimeter. Dat moet 25 centimeter worden, aldus de motie die mede werd ingediend door VVD, EVR, LR en Burger op 1. De reden is dat volgens de motie rioolvreemd water in de waterzuivering ongewenst is en dat het riool bij veel regen sneller volloopt door instromend water uit de sloot.

Eendentrappen
De andere motie is van het raadslid Petra van Nes van Burger op 1. Van Nes constateert dat jonge vogels, reptielen, amfibieën en kleine zoogdieren bij een beschoeiing niet op de waterkant kunnen komen. Bij het aanleggen of vervangen van beschoeiing moet rekening worden gehouden met dieren die rond het water leven, staat in de motie die mede is ingediend door SGP en PvdA/GL. En dat dit makkelijk kan door, waar een natuurvriendelijke oever geen mogelijkheid is, het plaatsen van een eendentrap. Ook de fracties van VVD, CU en CDA stemmen voor de motie, waardoor die met zestien tegen elf stemmen wordt aangenomen.