Traditioneel groot aantal raadsvragen voorafgaand aan begroting

28 October 2024, 17:00 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
De gemeenteraad neemt tijdens de vergadering van 7 november besluiten over de tussenrapportage met betrekking tot de financien in 2024, de begroting voor 2025 en de meerjarenraming 2026-2028.

door Geert van Someren

De gemeenteraad van Ridderkerk wijdt op donderdag 7 november een hele dag en avond aan de behandeling van de begroting voor volgend jaar. Daarbij komt ook de financiële stand van zaken voor de komende jaren aan de orde. De dag start met de algemene beschouwingen, waarin de voorzitters van de tien fracties hun visie geven op wat er speelt in Ridderkerk en wat zij belangrijk vinden.

Het plan van het college van B&W is om in 2026 en 2027 een beroep te doen op de algemene reserves om die begrotingen sluitend te maken. Voor 2028 en volgende jaren zullen de inkomsten en uitgaven van Ridderkerk elkaar zonder die hulp in evenwicht moeten houden.

236 Vragen

Traditioneel stellen de fracties vooraf een groot aantal schriftelijke vragen aan het college. Die zijn inmiddels door de wethouders en de ambtelijke organisatie van antwoorden voorzien. Dit jaar zijn het er in totaal 236. Dat is meer dan de 205 in 2023, maar minder dan de 258 in het jaar daarvoor. Met 184 vragen is ongeveer driekwart afkomstig van de oppositiepartijen. Koploper is welhaast traditioneel de PvdA: dit jaar goed voor 65 vragen. Met vier stuks komt het minste aantal vragen van coalitiepartij SGP.

Algemene reserve

Uit de financiële stukken blijkt dat de algemene reserve dit jaar substantieel afneemt. Van 36 miljoen euro op 1 januari naar 31,3 miljoen euro aan het einde van dit jaar. Het college van B&W begroot dat die reserve aan het einde van 2028 met 30,8 miljoen euro nog meer is dan dertig miljoen euro. Dat is veel meer dan de twintig miljoen euro die de gemeenteraad ooit heeft vastgesteld als minimum.

Fors meer leningen

Wat fors toeneemt de komende jaren zijn de leningen die de gemeente nodig heeft om alle investeringen te financieren, blijkt uit het antwoord op vragen van Echt voor Ridderkerk. Dat loopt op van 28,4 miljoen euro aan het begin van dit jaar, via 79,4 miljoen euro eind dit jaar naar 150,1 miljoen euro vier jaar later (eind 2028). Die investeringen gaan onder andere over het nieuwe recreatiecentrum (inclusief zwembad), diverse schoolgebouwen voor het basisonderwijs, een steunberm langs de oever van de Nieuwe Maas in Bolnes en het gebouw voor cultuur, onderwijs en media (COM) waarvan de bouw net is gestart.

Zie ook onze publicatie van eerder deze maand: https://ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/vanaf-2028-moet-ridderkerk-echt-bezuinigen