Toepassen ‘brandzaak’ door college ter discussie

9 September 2022, 12:56 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
De gemeenteraad in vergadering. Door iets te benoemen als ‘brandzaak’ neemt het college van B&W (in het midden) een besluit, terwijl dat normaliter is voorbehouden aan de gemeenteraad. Kader: Arianne Ripmeester.

door Geert van Someren

Het Ridderkerkse raadslid Arianne Ripmeester (PvdA) heeft een discussiestuk aangekondigd over het nog steeds toepassen van ‘brandzaken’ door het college van B&W. Dat systeem werd ingesteld tijdens de coronacrisis, zodat het college indien nodig snel besluiten kon nemen zonder instemming van de gemeenteraad. De raad wordt dan achteraf geïnformeerd.

Het college past ‘brandzaken’ echter soms nog steeds toe, ondanks dat de situatie inmiddels helemaal anders is. Normaliter hoort de gemeenteraad besluiten te nemen op basis van door het college opgestelde stukken. De gemeenteraad is het hoofd – anders gezegd de baas – van de gemeente, niet het college. Dat betreft ook alle financiën.

Verder uitstel voorkomen
Het college van B&W heeft recent de forse overschrijding van de bouwsom voor de renovatie van de sporthal Drievliet als ‘brandzaak’ bestempeld. Dat om verder uitstel van de start van de renovatie te voorkomen, wat veel extra geld zou kosten door het veranderen van landelijke regels. Vraag is natuurlijk of dat uitstel overmacht is of dat het college er onvoldoende aan heeft getrokken. De plannen liggen er al enkele jaren, nadat eerder onder verantwoordelijkheid van wethouder Henk van Os bij de aanpassing van het Accommodatieplan, nieuwbouw plaatsmaakte voor renovatie.

Vreemd
Wat vreemd lijkt is de willekeur bij het benoemen van een ‘brandzaak’. Wel bij de overschrijding van de bouwkosten voor de renovatie van de sporthal Drievliet, maar niet voor de overschrijding van de kosten van het vervangen van het hoofdveld bij voetbalclub Slikkerveer. De reden (gestegen kosten) is dezelfde, de orde van grootte is uiteraard wel beduidend anders. Iets meer dan 1,3 miljoen euro voor de overschrijding voor de sporthal en bijna 100.000 euro voor het voetbalveld. Bij het voetbalveld kondigt het college aan het aanvullende krediet in de tweede tussenrapportage 2022 te verwerken.

Commissie
Het door Ripmeester op te stellen discussiestuk komt niet aan de orde in de gemeenteraad, maar in een commissievergadering van de raad. Aan dit soort stukken worden geen voorstellen tot besluiten gekoppeld. Dat zou middels een motie in de gemeenteraad zelf moeten. Wel krijgen in de commissie alle negen fracties de gelegenheid hun mening te geven over het nog steeds toepassen van het systeem voor ‘brandzaken’. Ook kan het college reageren.

Zie ook https://ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/renovatie-sporthal-drievliet-kost-13-miljoen-extra-