door Geert van Someren
Zo werd het toch nog een mooie dag. Het zou de slotzin kunnen zijn van een sprookje. Dat is het niet. Het is de realiteit van een dagje lokale politiek in Ridderkerk. Ondanks de beperkingen door de coronacrisis, heeft de gemeenteraad van Ridderkerk gisteren een mooie dag gemaakt van wat burgemeester Anny Attema het “democratisch hoogtepunt” noemt: de algemene beschouwingen en de behandeling van de begroting voor volgend jaar.
Het eerste deel is op papier afgehandeld. Het middag- en avondprogramma gaan ‘live’. Attema in de gemeenteraad: “Ons hart gaat uit naar alle mensen die getroffen zijn door de crisis. Vierentwintig mensen zijn overleden in Ridderkerk. We leven mee met ondernemers die hun zaak naar de koppen zien gaan”.
Treffend voor de goede sfeer tussen de elf fracties zijn de moties. In totaal 25 stuks en 1 amendement. Van de moties worden er 16 aangenomen, waarvan vier met algemene instemming van de 29 raadsleden. Die vier moties zijn afkomstig van de PvdA (2x), SGP en CDA. Twee van de oppositie en twee van de coalitie. Het hadden er nog een paar meer kunnen zijn, ware het niet dat de twee apart opererende EVR-raadsleden Van Vliet en Kloos weigeren voor moties te stemmen, die ze niet mee mochten ondertekenen.
Ook opvallend voor de goede onderlinge verhoudingen is dat maar liefst 15 moties zijn ondertekend door zowel een fractielid van de coalitie als een van de oppositie. Nog voor de stemming werden drie moties en het amendement ingetrokken. Wat betekent dat 16 van de 22 moties zijn aangenomen: een score van 72%.
Goedkeuring begroting
Aan het einde van de politieke dag keuren alle elf fracties de begroting voor volgend jaar goed. Zij het sommige partijen met een voorbehoud. Zo zondert de VVD bij de instemming de twee miljoen euro uit die het college van B&W wil uittrekken voor het Dillenburgplein. Burger op 1 stemt onder andere niet in met de plannen voor hoogwaardig openbaar vervoer en de PvdA is tegen de bezuiniging op cultuur in Ridderkerk.