“Sturing van gemeenteraad op woningbouw is wel heel miniem”

12 January 2025, 15:55 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
De vergadering van de commissie Samen Wonen. Kader: het lid van de Rekenkamer Wilmar de Lange.

door Geert van Someren

Wilmar de Lange is als lid van de Ridderkerkse Rekenkamer helder. De kern van het rapport over de woningbouw is dat de gemeenteraad niet in control is. “De crux zit met name in de keus wat voor woningen in de gemeente worden gebouwd. Het college van B&W is meer in control dan de gemeenteraad”, zegt hij tijdens de behandeling van het rapport van de Rekenkamer over de woningbouw in een commissievergadering van de gemeenteraad.

“De gemeenteraad wordt wel geïnformeerd, maar dan is het al voldongen. Dat moet je naar voren halen. De sturing van de raad is nu wel heel miniem. Het is niet extreem zorgwekkend, maar het kan wat steviger”.

College

Wethouder Kees van der Duijn Schouten zegt in de vergadering: “Wij herkennen de worsteling van de raad. Maar u stuurt wel degelijk”. Hij geeft als voorbeeld de recente besluitvorming over het plan voor nieuwbouw op de plek van ’t Ronde Sant, waar de bouwhoogte is verlaagd door de gemeenteraad. “U doet het wel als u iets belangrijk vindt. Dan pakt u het initiatief. Sommige waarnemingen in het rapport lijden tot andere conclusies bij het college dan bij de Rekenkamer”, aldus de wethouder. “We doen er alles aan om u te betrekken bij alles wat belangrijk is”.

Initiatieven

Een belangrijk aspect in het hebben van invloed op wat wordt gebouwd, is dat de gemeente verhoudingsgewijs weinig grond in de gemeente zelf in eigendom heeft. “Als een initiatiefnemer met een plan komt voor een locatie en dat past binnen het omgevingsplan, dan ben je als gemeente verplicht een bouwvergunning af te geven”, zegt Van der Duijn Schouten. Niettemin willen diverse raadsleden tijdens de komende vergadering van de gemeenteraad op 23 januari iets met de adviezen van de rekenkamer.

Twijfel

Wel is er nog twijfel over wat precies. Een idee is om raadsinformatiebrieven over woonzaken standaard te noteren voor een inhoudelijke bespreking tijdens een komende commissievergadering, zo blijkt uit de stukken. Dat gebeurt nu maar heel weinig. Een raadslid moet daar specifiek om vragen en ter voorbereiding een gespreksnotitie schrijven. Een aspect daarbij is dat kan worden ingesproken tijdens zo’n vergadering, laat de griffier aan de gemeenteraad weten. Terwijl dat in de nieuwe Omgevingswet nu juist de rol is van de initiatiefnemer voor de bouw.