door Geert van Someren
Het wordt op zijn minst oktober voordat de gemeenteraad van Ridderkerk een oordeel kan geven over een serie belangrijke onderwerpen. De eerste vergadering van de gemeenteraad na de zomervakantie staat gepland voor donderdag 15 september. Echter daar staan geen ‘grote’ onderwerpen op de agenda, terwijl er toch genoeg politieke issues zijn.
Wat in de tijd remmend werkt, is het door B&W op papier zetten van het collegeprogramma. Dat is een logisch uitvloeisel van het coalitieakkoord, dat in mei door de gemeenteraad is behandeld. Het is de spreekwoordelijke stilte voor de storm, die echter in het najaar zal resulteren in grote politieke drukte.
Spijkers met koppen
Als de start van het college van B&W van vier jaar geleden – toen het politieke motorblok ook in handen was van Partij 18Plus en SGP – maatgevend is, dan duurt het nog tot enkele weken na de algemene beschouwingen van begin november, alvorens via het collegeprogramma spijkers met koppen worden geslagen over zaken die voor de gemeente Ridderkerk financiële gevolgen hebben. Dat is ongeveer 2½ maand vanaf nu.
BAR/Inflatie
Zo maar een greep wat er op de raad afkomt. De BAR-samenwerking staat voor een belangrijk deel op losse schroeven. De gevolgen zijn immens. Niet alleen financieel, maar ook voor de bijna 1.000 ambtenaren. Hopelijk zien B&W kans daar een voorstel voor te maken voor de raadsvergadering van 13 oktober, maar dat is niet erg waarschijnlijk. Ook de landelijke economie met de hoge inflatie heeft lokaal zeer grote gevolgen. Het aantal inwoners dat steun in welke vorm dan ook nodig heeft, zal beduidend stijgen. Wat kan en wil Ridderkerk doen?
Gevolgen
Politieke items met mogelijke grote (financiële) gevolgen zijn onder andere het behoud van de Huishoudschool, de wens van Barendrecht om uit de gemeenschappelijke regeling Nieuw Reijerwaard te treden (daar moet de gemeente op reageren), het door de grootste partij 18Plus schrappen van het principe ‘de vervuiler betaalt’ voor zakken restafval, de grote gevolgen van de aanpassing van het eerdere plan voor het Oosterpark en de verdere invulling van de energietransitie.
Politiek kantje
Aan de monumentale Huishoudschool zit een opmerkelijk politiek kantje. Eerder besloot de gemeenteraad te gaan voor een maatschappelijke herbestemming met een onderzoek of daar woningen bij kunnen. Van diverse kanten onder andere door de huidige wethouders Piena (VVD) en Van der Duijn Schouten (SGP) waren daar toen voor de verkiezingen wel bedenkingen bij, gezien de enorme kosten van rond de tien miljoen euro.
Streep door
Na de verkiezingen heeft het nieuwe college een streep gezet door de maatschappelijke herbestemming en gaat het om wonen. De tijdelijke huurders zijn nu al de wacht aangezegd en deels verdwenen. Er is echter nog geen specifiek besluit van de gemeenteraad om die politieke draai te sanctioneren. Dat zal er ongetwijfeld komen met het collegeprogramma, maar de tijd loopt tot dan door. Twijfelachtig is of de algemene wens voor betaalbare woningen strookt met het zeer kostbare behoud van het karakteristieke gebouw.