Snel succes met preventief fouilleren

15 December 2023, 16:52 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Burgemeester Oosterwijk heeft de ambtsketen bij de behandeling van ‘zijn’ startnotitie tijdelijk overgedragen aan vice-voorzitter Ripmeester.

door Geert van Someren

De politie heeft donderdag overdag tijdens een actie in Ridderkerk honderd mensen preventief gefouilleerd. Daarbij zijn drie steekwapens in beslag genomen. Burgemeester Marco Oosterwijk heeft dat donderdagavond in de gemeenteraad gezegd na een opmerking daarover van fractievoorzitter Lucien Westbroek van Partij 18Plus. Westbroek is lovend over de burgemeester: “Doorgaan met de goede inzet”.

Per 1 december zijn in Ridderkerk twee veiligheidsgebieden aangewezen waar preventief kan worden gefouilleerd. Oosterwijk: “We krijgen enorme waardering voor het aanwijzen van de gebieden. Ik hoor: er gebeurt wat. Daar doen we het voor, voor onze inwoners”.

Startnotitie veiligheidsbeleid

Aan de orde is op dat moment de startnotitie over het integraal veiligheidsbeleid van 2025 tot en met 2028. Oosterwijk is in het college van B&W verantwoordelijk voor dat beleid. Hij heeft daarom zijn ambtsketen voor de behandeling van dit agendapunt overgedragen aan vice-voorzitter Arianne Ripmeester, het langst zittende raadslid. Raadslid Jeroen Rijsdijk: “Het broeit in de samenleving. Koopavond is nagenoeg verdwenen. Met het instellen van de veiligheidsgebieden heeft de burgemeester zijn nek uitgestoken. De maatregel is niet leuk. Wel nodig”.

Iedere inwoner

“Het integraal veiligheidsbeleid is een belangrijk onderwerp. Het gaat iedere inwoner aan”, zegt Oosterwijk. “Ik ben erop gericht om aan de slag te gaan. Uit de gemeenteraad hoor ik eigenaarschap. Ik wil geen papieren werkelijkheid, maar er echt iets aan doen. Ik kies er niet voor om dat langs de lijn van het huidig beleid te doen. Integraliteit is essentieel. We zullen de gesprekken met de raad goed voeren. Maatwerk zal uiteindelijk de oplossing zijn in Ridderkerk. Iets heeft in de ene wijk meer aandacht nodig dan in de andere”.

Info ophalen

Oosterwijk; “We gaan volgend jaar eerst informatie ophalen in de gemeente. Dan is de vraag wat betekent dat. Pas daarna kijken we naar maatregelen. In ieder geval moeten we data belangrijker maken”. Rijsdijk merkt op dat hij wil dat na het verdwijnen van het politiebureau aan de Kievitsweg het mogelijk moet blijven dat inwoners persoonlijk aangifte kunnen doen in Ridderkerk. De burgemeester: “Het is een wat-als situatie. Er is nog iets van hoop aanwezig wat betreft het bureau. Daarover wordt later meer duidelijk”. Aan het einde van het debat stemt de raad unaniem in met de startnotitie, waarna de ambtsketen weer wisselt van Ripmeester naar Oosterwijk.

Zie ook https://ridderkerksdagblad.nl/Berichten%20van%20de%20gemeente/preventief-fouilleren-wapenbezit-kop-indrukken-in-ridderkerk