Door Geert van Someren
Door een scherm van 6 meter hoog langs de A15 bij Ridderkerk-Zuid neer te zetten, gaat het geluidniveau in Drievliet zo omlaag dat wordt voldaan aan het ambitieniveau van de gemeente. Alle woningen bij het Oosterpark komen onder de 59 decibel, de door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO geadviseerde waarde. Er is daarom geen reden te kiezen voor een veel duurdere variant van 8 meter.
Dat is de strekking van de onderbouwing door wethouder Marten Japenga voor de keus door het college van B&W voor een geluidscherm van 6 meter in een vergadering van de raadscommissie Samen Wonen. Aan dat scherm met een lengte van 1.700 meter hangt een prijskaartje van 8,5 miljoen euro. Dat bedrag komt geheel voor rekening van de gemeente Ridderkerk. Rijkswaterstaat wil niet meebetalen, omdat het huidige geluidniveau beneden de landelijke gehanteerde norm van 63 decibel blijft.
Toekomstige ophoging
Om het scherm voor te bereiden op een toekomstige ophoging tot 8 meter, is ‘maar’ 235.000 euro extra nodig. Die voorbereiding bestaat uit het verhogen van de stalen kolommen en een aanpassing van de fundering. Wethouder Japenga: “Als in de toekomst het geluid van de A15 zou toenemen, dan is Rijkswaterstaat aan de beurt. Meest waarschijnlijk is dan het leggen van stil asfalt”. Reden voor het college van B&W om die variant niet te adviseren aan de gemeenteraad.
Om nu al op voorhand te kiezen voor een scherm van 8 meter hoog, zou het prijskaartje met iets meer dan 2,2 miljoen euro verhogen, blijkt uit onderzoek. De keus voor een 8 meter hoog scherm voor een beperkt deel langs de snelweg, heeft volgens het onderzoeksbureau geen zin. Het effect daarvan is minimaal. Het gaat om tienden van een decibel.
Geen steun actiegroep
De actiegroep 3VO.Biotoop heeft tijdens de raadscommissie aangekondigd de steun in te trekken voor het gemeentelijke plan. De woordvoerder merkt in de vergadering op teleurgesteld te zijn dat de aanleg van een scherm langs het zuidelijkste stuk van de Rotterdamseweg uit het plan is verdwenen. Volgens de wethouder is de reden dat eerder dit jaar niet meer door de gemeenteraad was gevraagd om die variant uit te werken.
De woordvoerder van de actiegroep is ook van mening dat de aanleg van zonnepanelen op het scherm een slechte investering is. “Die hebben daar vrijwel geen opbrengst. Die kun je beter ergens anders plaatsen”. Zeker omdat eerder is uitgesproken door diverse raadsleden dat het kappen van groen in het Oosterpark om de opbrengst te verhogen geen optie is. Een nog openstaande vraag is of bij de aanleg van het scherm gebruik kan worden gemaakt van de A15 voor het aanvoeren van materialen en materieel. Daar vindt komende dagen een gesprek met Rijkswaterstaat over plaats, laat Japenga weten in de commissievergadering.
De gemeenteraad neemt in december een besluit over de aanleg van het geluidscherm.