Scherm langs A15: keus 6 of 8 meter

23 September 2020, 17:58 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
De bijeenkomst van de commissie uit de gemeenteraad, alles op 1,5 meter afstand. Links inspreker Kees Vingerling namens 3VO.Biotoop.

door Geert van Someren

Rijkswaterstaat houdt onverkort vast aan zijn standpunt. Ridderkerk mag, hoewel het zelf de aanleg betaalt, geen geluidscherm neerzetten vlak langs de A15 aan de zuidkant van de gemeente. Gesprekken daarover hebben niets opgeleverd. Daardoor is het realiseren van een scherm in het Oosterpark op zo’n 40 meter afstand van de snelweg, de enige optie. De afstand maakt het scherm minder effectief. Daarom is het logisch dat dinsdagavond tijdens een commissie-bijeenkomst van de gemeenteraad, een behoorlijk aantal raadslieden opteert voor een 8 meter hoog scherm, in plaats van de voorkeursvariant van 6 meter van het Ridderkerks college van B&W.

Inspreker Kees Vingerling namens de actiegroep 3VO.Biotoop tijdens de bijeenkomst: “Uit de berekeningen van DGMR blijkt dat er bij een 8 meter hoog scherm vrijwel geen bewoners meer zijn die een geluidsbelasting boven de 55 dB zullen ervaren. Dat zijn er nog maar twee. En bij een 6 meter hoog scherm zijn het er nog 243. Rekening houdend met de adviezen die de WHO in 2018 heeft uitgebracht en die op termijn naar verwachting zullen leiden tot aanscherping van de Nederlandse wetgeving, is dat een grote stap. De realisatiekosten van een 8 meter hoog scherm zijn weliswaar hoger, maar wij vinden dat de veel grotere effectiviteit het verschil rechtvaardigt”.

Stukje groene wal
Wethouder Marten Japenga komt in de bijeenkomst in antwoord op een vraag van raadslid Petra van Nes (Burger op 1) met een verrassing. Gezien de geplande herinrichting van het Oosterpark, zou het mogelijk zijn dat een stukje van het 1700 meter lange scherm wordt uitgevoerd als een groene wal. Diverse raadsleden merken vertwijfeld op dat de keus voor een scherm al is gemaakt. Japenga wordt net zo lang met vragen bestookt, tot hij klip en klaar zegt dat een dergelijke groene aanpassing alleen kan als het dezelfde specificaties heeft als een scherm. Ook mag het niet tot vertraging leiden bij de bouw van het scherm en het mag geen extra geld kosten.

Negen fracties
Bij een rondje langs de aanwezige negen fracties (GroenLinks en D66 zijn verhinderd) blijken Partij 18Plus, PvdA en VVD voor de acht meter variant te kiezen. EVR, CDA en Burger op 1 willen dat beide varianten worden uitgewerkt. SGP en ChristenUnie vinden 6 meter een goede keus, maar willen wel weten wat de verhoging tot 8 meter extra zou kosten. Leefbaar Ridderkerk heeft twijfels, maar kiest voor een 6 meter hoog scherm. Wethouder Japenga zegt toe dat naast de voorkeursvariant van 6 meter, ook een 8 meter scherm verder zal worden uitgerekend. Uiteindelijk zal op donderdag 10 december de gemeenteraad de definitieve keus maken.