door Geert van Someren
De gemeente Ridderkerk gaat de komende 10 jaar 3,45 miljoen euro uittrekken voor de herinrichting van het Oosterpark. Daarnaast is 700.000 euro beschikbaar voor de aanpassing in 2027 van de Oosterparkweg. Dat wordt een fietsstraat waar de auto te gast is. Kritiek is er zeker op het plan, zo blijkt onder andere uit de inspraakbijdragen in een commissievergadering van de gemeenteraad, maar het ziet er niet naar uit dat het college van B&W nog tot ingrijpende wijzigingen overgaat. De definitieve besluitvorming vindt plaats in de raadsvergadering van dinsdag 6 juli.
Wel blijkt uit de behandeling van het plan in de raadscommissie, dat diverse leden van de gemeenteraad willen dat het uiteinde van de Oosterparkweg bij de Kerkweg veiliger wordt voor voetgangers. Die worden daar nu weggedrukt door het verkeer. Wethouder Peter Meij zegt toe daar nogmaals naar te zullen kijken. “Er ligt een sloot heel dicht langs de Oosterparkweg en deze zou dan voor een deel gedempt moeten worden om een goede breedte te creëren. Bij deze overweging hebben we meegenomen dat het ging om een relatief klein stuk loopstrook langs een fietsstraat”, aldus Meij.
Meer water
Op de kritiek dat te veel water aan het park zou worden toegevoegd, antwoordt Meij: ‘Het is belangrijk te beseffen dat, het water het niet doel is om enkel meer water te creëren. Het doel is nieuwe functies en natuurkwaliteit toe te voegen, waar vanuit bewoners behoefte aan is”. Dat gaat bijvoorbeeld om een hondenstrand en het verhogen van de biodiversiteit. “Door het aanleggen van een rietput creëren we in het park een unieke biotoop voor nieuwe diersoorten, zoals verschillende riet en zangvogels. Dit is een verrijking voor zowel de natuur als voor de bezoekers, die kunnen genieten van de toename aan mooie verschillende diersoorten”. Aan het water komt een rustpunt met een rolstoeltoegankelijke steiger. “Er moet uiteraard ook voldoende ruimte overblijven voor bomen en bloemenvelden”, merkt de wethouder op.
Op de schop
De herinrichting van het Oosterpark vindt in fases plaats. Dat werk gaat bij elkaar tien jaar duren. Om te voorkomen dat schade wordt aangebracht aan delen die al af zijn, wordt vanaf de rand van het park bij de snelweg richting de Oosterparkweg gewerkt. Op de vraag of het nu logisch zou zijn met het besluit te wachten tot de volgende collegeperiode (na maart volgend jaar) , antwoordt het college dat als de raad hier nu geen besluit over neemt, ondertussen wel wordt gewerkt aan de voorbereiding en uitvoering van de aanleg van het geluidsscherm en de herhuisvesting van de Rowdies.
Impact
“Beide projecten hebben ruimtelijke impact op de hoofdstructuur van het Oosterpark: de padenstructuur en het groen. Daarom was het belangrijk om met deze genomen besluiten (met name over de plek van deze ontwikkelingen) de aanpak van het Oosterpark verder af te maken. Hierdoor kan de impact van deze twee ontwikkelingen op de padenstructuur en het groen integraal mee genomen worden. Als er geen raadsbesluit over de aanpak wordt genomen, is de kans groot dat er ad-hoc ingrepen gedaan worden, die het park niet ten goede komen”, aldus het college.