door Geert van Someren
De gemeenteraad van Ridderkerk is teruggekomen op een eerder besluit om de rioolheffing voor niet-woningen in het nieuwe jaar te baseren op de WOZ-waarde. Het bleek met name voor grote gebouwen als scholen en verzorgingshuizen te leiden tot extreme verhogingen ten opzichte van wat nu wordt betaald. De aanslagen liepen in enkele gevallen in de duizenden euro’s. Dat was een door de gemeenteraad niet verwacht, ongewenst effect.
Het was een logisch gevolg van wat eerder door de gemeenteraad zelf was besloten met het aannemen van een motie van Partij 18Plus, met als uitgangspunt dat de vervuiler betaalt. Grote panden hebben meer afvalwater dan inwoners. Die laatste groep zou dan ook in 2023 minder gaan betalen. Een meerderheid van de raad vindt echter dat in deze tijden een behoorlijke lastenverzwaring voor ondernemers niet is uit te leggen.
Amendement
De gemeenteraad schaarde zich donderdag massaal achter een amendement van raadslid Robert Kooijman (ChristenUnie) om de heffing in 2022 te baseren op het tot nu toe gehanteerde methode, waarbij zowel voor woningen als niet-woningen een gelijk vast bedrag moet worden betaald. Alleen 18Plus stemde daartegen, omdat volgens fractievoorzitter Lucien Westbroek de partij het tegen het verhogen van de lasten voor inwoners is. Dat klopt niet helemaal, omdat de heffing – met uitzondering van de inflatiecorrectie - hetzelfde blijft als dit jaar.
Principe
De bedoeling is dat na de verkiezingen in maart een nieuw college zich buigt over een aanpassing van de heffing, omdat het principe dat de vervuiler betaalt op zich terecht wordt gevonden. Maar als het even kan dan zonder de extreme uitschieters naar boven.
Zie ook https://ridderkerksdagblad.nl/lokaal/rioolheffing-voor-niet-woningen-stijgt-soms-explosief-