Ridderkerks Dagblad | Rijsoordse Molen noodgedwongen stilgezet
mainImage

Rijsoordse Molen noodgedwongen stilgezet

22 juli 2021, 10:11 uur
Lokaal

Een domper voor Stichting De Rijsoordse Molen. Onderzoek naar de staat van de wieken van de molen heeft woensdag uitgewezen dat er forse onregelmatigheden zijn in de lassen. Daarnaast is er ook sprake van een aantal inwendige scheurtjes en zijn de wieken ter plaatse van de as aangetast door roest. 

De metingen werden uitgevoerd door ApplusRTD, een gespecialiseerd bedrijf, in samenwerking met Restauratie Werkplaats Schiedam. Ook Vereniging de Hollandsche Molen, die uitvoerig onderzoek doet naar wiekbreuken, was aanwezig. Er kon niet anders worden geconcludeerd dan dat de molen niet meer mag draaien en malen. Direct gevaar dat er een wiek afbreekt is er niet, maar de problemen kunnen verergeren. En dat is niet de laatste klap voor Stichting De Rijsoordse Molen: de staat van de wieken is dusdanig slecht dat reparaties niet meer mogelijk zijn en de wieken volledig vernieuwd moeten worden. 

"Een flinke klap voor ons, wel beseffend dat met door draaien de gevolgen veel groter zouden kunnen worden en dit zeer gevaarlijke omstandigheden met zich mee zou brengen", aldus de eigenaar van de molen. "Neemt niet weg dat dit voor ons in alle opzichten een zeer forse tegenvaller is. Financieel, maar ook voor de enthousiaste mensen die bij onze molen zijn betrokken. We hopen binnenkort te horen hoeveel het kost om nieuwe wieken te laten maken. Maar dat dit ontzettend veel geld gaat kosten, is een zekerheid."