Ridderkerkse politieke strapatsen (8)

14 June 2021, 10:25 uur
Lokaal
mainImage

Het is alweer even geleden dat ik mij bezig heb gehouden met de Ridderkerkse politiek. Niet dat ik dit niet wilde, maar in het leven loopt het wel eens anders dan dat je voor ogen hebt. Maar er is een spreekwoord wat zegt: wat in het vat zit verzuurd niet. 

Er zijn de afgelopen tijd heel wat commissievergaderingen binnen de Ridderkerkse politiek geweest, waarbij je kunt stellen dat het best wel eens stormde. Eind mei werd er een commissievergadering Samen Leven gehouden, waarin de presentatie inkoopstrategie WMO werd behandeld.

Wat mij opviel in deze presentatie was het gedeelte over de huishoudelijke hulp. Wanneer je beperkingen hebt is het fijn dat je via een organisatie huishoudelijke hulp kunt aanvragen om wat verlichting in taken die je (tijdelijk of voorgoed) zelf niet meer zo goed aankan.

Het is mooi dat deze optie aanwezig is, maar het is niet altijd zo dat de hulpuitvoering van een leien dakje gaat. Regelmatig spreek ik mensen die niet bepaald gelukkig zijn met hun hulp. In zo’n situatie is het prettig wanneer je een vaste hulp krijgt, waar je een band mee opbouwt. Helaas is dit niet altijd zo. Er komen vaak personeelswisselingen voor. In gevallen van ziekte kan dit voorkomen, maar het mag natuurlijk geen schering en inslag worden.

Vertrouwen is de basis van hulpvoorziening en dat bereik je niet met steeds wisselende hulpverleners, en dan heb ik het nog maar niet over het niet op komen dagen van hulpverleners, iets wat ook regelmatig voorkomt.

Goed, terug naar de presentatie inkoopstrategie WMO. In het laatste gedeelte van deze presentatie wordt gesproken over een signaleringsfunctie complexere hulpverlening. Bij inwoners met een kleine sociaal netwerk zou de huishoudelijke hulp kunnen aangeven of er meer ondersteuning nodig is.

Bij deze stelling vraag ik mij af of de huishoudelijke hulp voldoende opleiding heeft gehad om dit te kunnen inschatten. Daarnaast komt het voor dat hulpen de Nederlandse taal niet volledig machtig zijn.

Ik zie het al helemaal voor mij, ik krijg huishoudelijke hulp en deze vindt na verloop van tijd dat ik in haar ogen niet goed functioneert omdat ik, bijvoorbeeld, maar twee keer in de week de afwas doe. En omdat wij elkaar niet zo liggen, vertelt ze haar leidinggevende dat ik meer ondersteuning nodig heb. Het zou je gebeuren, het is dan meer een aanslag op je persoonlijke levensinvulling.

Signaleringsfuncties, zeker op sociaal gebied, moet je laten uitvoeren door mensen die hiervoor de kennis in huis hebben en zeker niet door leken zoals de meeste huishoudelijke hulpen toch zijn.

Schuldhulpverlening
Leven met schulden is geen leven. Het verkleint je wereld en zorgt ervoor dat je steeds angstiger wordt indien de postbode richting je brievenbus komt. Laat staan wanneer de bel gaat en de kans groot is dat een deurwaarder bij je op de stoep staat.

Zomaar een bloemlezing uit een gesprek dat ik lang geleden had met een cliënt van mij. Ik vraag mij steeds vaker af of beleidsbepalers wel weten wat de impact voor deze mensen en hun gezin is indien schulden je leven beperken.

Het is mooi dat er een mogelijkheid tot schulphulpverlening is, maar een hulpvraag moet niet het begin zijn van onzekerheid of je wel geholpen kan worden. Ja, want regeltjes zijn er te over.

In Ridderkerk duurt het ongeveer acht weken tot je uitsluitsel hebt of je wordt toegelaten tot de schuldhulpverlening. Bij de uitgestelde raadsvergadering van 3 juni die op 7 juni een vervolg kreeg, lag er een amendement van de Partij van de Arbeid ter tafel - welke door diverse andere partijen werd ondersteund - om de termijn te verlagen naar zes weken.

De coalitiepartijen echter stemden tegen dit amendement, bij de christelijke partijen werd het 'heb je naaste lief' maar even vergeten. Ook de raadsleden van Partij 18Plus stemden, evenals hun coalitiegenoten, braaf tegen. Deze partijen kozen liever voor regeltjes dan voor mensen. Wanneer je geen enkele ervaring hebt met schuldhulpverlening, blijft het een ver-van-je-bed-show.

Misschien dat de gemeente Ridderkerk eens kan gaan overwegen om de schulden van particulieren over te gaan nemen, wat geen kwijtschelding betekent, al was het alleen maar om de idiote rente- en deurwaarderskosten te beperken. Juist deze kosten zorgen ervoor dat een onbetaalde rekening van € 75,- oploopt naar een bedrag van € 750,-. Een schuldsanering via de gemeente kan veel mensen lucht verschaffen.

Inspreken
Afgelopen donderdagavond kon er bij de commissievergadering van Samen Wonen worden ingesproken op onder andere het agendapunten aanpak Oosterpark. Dit duurde twee uur. Er waren prima insprekers aanwezig, maar er was ook een enkeling die kennelijk nieuw was als lid van de Ridderkerkse afdeling van Azijnzeikers.