Ridderkerkse politieke strapatsen 2021 (7)

10 May 2021, 10:19 uur
Lokaal , Columns
mainImage

Twee weken terug schreef ik, in mijn column, over het inschrijfgeld Woonnet voor 18-jarige Ridderkerkers, die Partij 18Plus voor hen wil gaan betalen. Dat Partij 18Plus zich niet kon vinden in het stukje verbaasde mij niet. Wij zijn het wel meer niet met elkaar eens, dat mag.

Afgelopen week heb ik het artikel van Partij 18Plus nog eens een paar keer doorgelezen. Het leverde alleen maar extra vragen op.

Ik vraag mij dan ook af of het betalen van het inschrijfgeld door Partij 18Plus een éénmalige betaling is, want ieder jaar dient opnieuw het inschrijfgeld te worden betaald om als woningzoekende ingeschreven te blijven. Afhankelijk van het aantal Ridderkerkse 18-plussers dat zich hiervoor aanmeldt, kan de totale bijdrage aardig oplopen. Om die reden was ik nieuwsgierig hoe Partij 18Plus dit gaat financieren.

Uit de inschrijving bij de Kamer van Koophandel blijkt dat Partij 18Plus als rechtsvorm een vereniging is met één bestuurder. Dit houdt in dat Partij 18Plus geen leden heeft en op die grond ook geen contributie ontvangt. Nu is dit niet echt vreemd, er zijn meer landelijke en lokale politieke partijen zonder leden.

Op de website van Partij 18Plus staan ook geen sponsoruitingen. De vraag is dan ook of er sponsoren zijn die bepaalde acties van de partij financieel ondersteunen, zoals de gesponsorde uiting over deze actie via Facebook.

Dan blijft nog over de Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning uit 2003. In artikel 8 lid 2 staat te lezen dat de jaarlijkse bijdrage bestaat uit een vast deel van € 1.500,- voor elke fractie. Tevens ontvangt elke fractie € 150,- per raadszetel. Niet bepaald een vetpot. Daarnaast staat in de plaatselijke verordeningen, artikel 9 de fractieondersteuning, dat deze gelden niet morgen worden aangewend voor het voeren van campagne en het doen van giften.

Overigens heeft de afdeling Verkiezingen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken zich ook uitgesproken over deze actie. Zij geven aan "dat het onwenselijk is indien politieke partijen giften verstrekken aan inwoners. De partij(en) wekken op deze manier op zijn minst de suggestie dat zij langs deze weg probeert stemmen binnen te halen van (jonge) kiezers. Het is moeilijk om deze actie niet in verband te zien met de komende gemeenteraadsverkiezingen". 

Bovenstaande maakt duidelijk dat dit revolutionaire plan niet de handen op elkaar krijgt en wettelijk geen ondersteuning vindt. Voor Partij 18Plus geldt het spreekwoord: Het is beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Communicatie
Wanneer je iets te melden hebt aan de gemeente Ridderkerk belde je vroeger naar het gemeentehuis en aan de hand van je klacht werd je doorverbonden met de juiste afdeling en ambtenaar. Inmiddels zijn het andere tijden en is er veel veranderd. De telefoniste is vervangen door social media en e-mailverkeer. De persoonlijke benadering is zo goed als verdwenen. Alles draait tegenwoordig om snelheid.

Maar is dit wel zo? Sinds wij in een BAR-gemeente zitten gaat het doorgeven van klachten of een gewone vraag via het call-centrum of via Facebook, Twitter of website zoals de gemeentelijke diensten, BAR-afval, en Politie Oude Maas. Om mij heen hoor ik steeds vaker geluiden dat mensen die een klacht doorgeven - vaak krijg je na een melding een zaaknummer - soms weken moeten wachten op een reactie vanuit de betreffende organisatie of zelfs helemaal niets meer horen. 

Bij Politie Oude Maas heb ik weken geleden een melding gemaakt via internet van geluidoverlast van buren. Ik kreeg keurig een referentienummer, maar tot aan vandaag heb ik van de wijkagent niets mogen vernemen. Helaas zie ik de wijkagent ook nooit op straat en via social media is hij niet te bereiken. Hem persoonlijk aanspreken is dan ook geen optie.

Wil je de burger betrokken houden bij het schoonhouden van de wijk, veiligheid en andere ambities, dan is het zaak dat deze burger het gevoel behoudt dat hij of zij serieus genomen wordt. Er is voor de betreffende organisaties nog veel werk te doen. 

Zwerfaval
Vorig jaar november nam de gemeente raad unaniem een motie aan om het zwerfafval in de gemeente aan te pakken. Deze motie gaat het college van B&W uitvoeren. Ridderkerk wil in 2030 zwerfafval-arm zijn. Het aanpakken van dit grote probleem is natuurlijk een uitstekend plan.

Maar ik wil er toch enkele kanttekeningen bij plaatsen. Heel veel Ridderkerkers zijn wel klaar met alle vormen van afval die gedumpt wordt in de natuur of bij de ondergronds containers.

De mentaliteit van de Ridderkerkers op het gebied van het aanbieden van afval zal drastisch moeten wijzigen, zeker zodra de ondergrondse containers alleen nog per pas zijn te openen. 

Ook moet er meer controle hierop komen met zware boetes, wil Ridderkerk geen grote vuilnisbelt worden.