Ridderkerkse politieke strapatsen 2021 (5)

22 March 2021, 10:19 uur
Lokaal , Columns
mainImage

Sportpark Bolnes
Op 21 december 2018 kregen de raadsleden een informatiebrief “Opstellen gebiedsvisie Sportpark Bolnes”. Hierin werd aangegeven dat SV Bolnes, tennisvereniging RLTC en hondenvereniging VDH Kringgroep Ridderkerk meer sportvelden tot hun beschikking hadden dan ruimtelijk nodig zou zijn. Door herstructurering van het sportpark zou er ruimte overblijven voor onder andere woondoeleinden.

Op 7 februari 2021 heeft de fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid, Jeroen Rijsdijk, schriftelijke vragen gesteld aan het college vanwege de vertraging die deze gebiedsvisie inmiddels heeft opgelopen. Daarnaast stelde Rijsdijk nog een aantal vragen welke betrekking hadden op SV Bolnes. Het zal niemand verbazen dat dit mijn aandacht kreeg en ik benieuwd was naar het antwoord van het college.

“Mij zal het niet verbazen dat het college heeft zitten wachten op een “mogelijk” faillissement van SV Bolnes, zodat op het dan vrijgekomen sportpark nieuwe woningen geplaatst kunnen worden. Echter zonder sportieve mogelijkheden in de wijk Bolnes, maak je het wonen daar er niet bepaald aantrekkelijker op.”

Op 12 maart jl., bijna 5 weken later, kwam het college met antwoorden op de gestelde vragen van Rijsdijk. Ik zal niet alle vragen en antwoorden in deze column behandelen maar een aantal die mij bevreemden. Velen die mij kennen weten dat ik een bestuurlijke achtergrond heb bij SV Bolnes, om die reden ben ik geïnteresseerd in de gang van zaken rond het sportpark en de club. 

Op een vraag hoe het zit met de cricketvereniging die zich zou willen vestigen op het sportpark Bolnes, antwoordt het college dat zowel de cricketvereniging alsmede SV Bolnes de gemeente heeft benaderd om met elkaar te fuseren. Indien dit zou doorgaan, zou de gemeente een forse investering moeten doen om de accommodatie aan te passen.

Twee opmerkingen hierover; zover ik uit mijn tijd als algemeen secretaris nog weet, is SV Bolnes statutair een omnivereniging. Dit betekent dat meerdere sporten onder de naam van de vereniging kunnen plaatsvinden. De cricketvereniging zou dus statutair gezien kunnen instromen.

Een cricketveld is ovaal en heeft een doorsnede van ongeveer 150 meter, de pitch heeft een afmeting van 20 bij 3 meter. En aan beide korte zijde hiervan worden de wickets geplaatst. De pitch dient van zeer kort gras zijn voorzien of kunstgras. Op sportpark Bolnes, ligt zowel aan de kant van het fietspad aan de Kievitsweg alsmede aan de kant van de Rotterdamseweg, mijns inziens, ruimte om daar een cricketveld te realiseren. Het kort maaien van een stuk gras van 20x3 meter kan nooit een te forse investering hiervoor zijn. 

Na het slopen van de Beverbol zal het een slechte beslissing zijn om Sportpark Bolnes ten prooi te laten vallen aan woningbouw. De mogelijkheden om te sporten in Bolnes verdwijnen dan in zijn geheel. Ook de scholen in Bolnes hebben aangeven dat zij vanwege groei meer behoefte hebben aan bewegingsonderwijs. Hierdoor is er tijdens schooltijd voor derden geen ruimte meer om de gymzaal te gebruiken.

Hier ligt voor de gemeente Ridderkerk een gouden kans om sportpark Bolnes te gaan gebruiken voor meerdere sportmogelijkheden.

Er ligt een grote parkeerplaats tegen de Rotterdamseweg aan. Daar zou eventueel een extra gymzaal kunnen worden geplaatst, die door scholen of de kleinere verenigingen - die door het wegvallen van de Beverbol thuisloos zijn geworden - gebruikt kunnen worden.

Om het bestuur van SV Bolnes een eerlijke kans te geven om hun club nieuw leven in te blazen, zou deze vereniging ook voorzien moeten worden van een kunstgrasveld. Zodat het aantrekkelijker wordt gemaakt om bij SV Bolnes te gaan voetballen en er een gelijkwaardiger speelveld komt tussen de Ridderkerkse voetbalclubs.

Je kunt als gemeente Ridderkerk wel roepen dat je gaat kijken naar het toekomstperspectief van de verenigingen. Maar je kunt ook de helpende hand uitsteken om gezamenlijk met de sportclubs het sportpark toekomstbestendig en aantrekkelijk te maken om er te gaan sporten.

Blijf je echter in het verleden hangen en durf je geen grote streep hieronder te zetten, dan zal de levensvatbaarheid van de sportclubs op het sportpark Bolnes in de toekomst alleen maar afnemen. Dit kan nooit de bedoeling zijn. Wanneer je vier miljoen steekt in Hoogwaardig Openbaar Vervoer voor een tijdwinst van twee minuten, mag je ook geld stoppen in de gezondheid van het electoraat.

Sporten is namelijk gezond en daarin mag je als gemeente best faciliteren en investeren.

Of lezen wij straks hierover hele mooie verhalen in de verkiezingsprogramma’s van de Ridderkerkse politieke partijen voor de Gemeenteraadsverkiezingen van 2022?

Ben benieuwd of er meer politieke partijen zijn die Bolnes en de daar gevestigde sportverenigingen ook een warm hart toe dragen.