Ridderkerks Dagblad | Ridderkerkse en Haagse fratsen
mainImage

Ridderkerkse en Haagse fratsen

31 mei 2021, 10:32 uur
Lokaal, Columns

Vorige week kreeg ik van Bar Afvalbeheer de afvalpas bezorgd. Inmiddels is dit pas nummer drie. Voorlopig bewaar ik de oude passen nog maar even, je weet maar nooit waar het goed voor is. Er zat ook nog een foldertje bij met daarin vermeld de belangrijkste vragen en antwoorden.

Het foldertje en de bijhorende brief doorlezende borrelden er steeds meer vragen op, waarvan de antwoorden me niet altijd duidelijk waren.

Dat de ondergrondse containers dichtgaan is duidelijk, maar geef dan ook aan wanneer dit gebeurt en schrijf in de brief niet een vage mogelijkheid zoals dat het een 'aantal dagen' kan duren voordat de containers alleen met de afvalpas geopend kunnen worden.

Wat is een aantal dagen? Het mag best wat duidelijker. Schrijf dan - bijvoorbeeld - dat per 25 juni alle ondergrondse containers alleen nog met de afvalpas te openen zijn. De kans is nu groot dat je, gewend aan het open zijn van de ondergrondse containers, zonder pas je vuilniszak wilt wegbrengen en de container gesloten blijkt te zijn. 

In de folder staat ook vermeld wat te doen indien de paslezer niet werkt. Dan mag je eerst de hele wijk door met je vuilniszak om te kijken of het elders ook niet lukt. Mocht dit zo zijn, dan werkt de afvalpas niet en krijg je het vriendelijke verzoek om de vuilniszak mee naar huis te nemen. Ik durf met onze wethouder Japenga te wedden dat dit niet gaat gebeuren en het een gevalletje naastplaatsing gaat worden.

De nieuwe afvalpas moet ook gebruikt worden voor het aanbieden van grof vuil bij het afvalaanbiedstation in Hendrik-Ido-Ambacht. Kennelijk gaat de gemeentelijk afvalambtenarij er vanuit dat iedereen over een auto beschikt en de zooi daarin gooit om het even weg te brengen.

Er is ook een mogelijkheid om het grof vuil te laten ophalen à raison van twintig euro per keer, max drie m3 per keer. Het probleem hierbij is dat niet iedereen deze 20 euro kan missen met als gevolg dat je steeds vaker ziet dat het grof vuil elders wordt gedumpt en uiteindelijk toch - gratis - door de gemeente Ridderkerk wordt afgevoerd.

Dan bekruipt mij het gevoel dat dit anders zou kunnen. Een tijdje terug las ik dat de vrijgestelde bedragen W.O.Z. voor minima uiteindelijk betaald worden door de rest van de burgers en bedrijven. De zogenaamde wet van de grote getallen, overigens is dit te billijken. Maar zou dit dan ook niet kunnen met betrekking tot het ophalen van grof vuil. Verhoog de W.O.Z. hiervoor, als voorbeeld, met tien euro per huishouden en bedrijf per jaar en haal het grof vuil op vaste dagen per wijk op. Het zal Ridderkerk een stuk schoner maken.

Overigens ben ik heel nieuwsgierig of de gewenperiode per 1 juli 2021 ook daadwerkelijk zal ingaan. Wethouder Japenga wilde zich eerder hierop niet vastpinnen. Het is dan ook nog maar de vraag of de hoogbouw per die datum is afgerond. Heel eerlijk gezegd ik heb daar geen fiducie in.

Haagse fratsen
Met steeds grotere verbazing volg ik momenteel de formatie van een nieuw kabinet. Afgelopen week las ik dat informateur Mariëtte Hamer (PvdA) zo ongeveer alle lobbygroeperingen heeft ontvangen.

Natuurlijk heeft Hamer ook met politieke partijen gesproken om te kijken of de Kaag-variant haalbaar is. De dame van de nieuwe politiek heeft op haar wensenlijstje staan een kabinet met VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks. Iets wat je best vreemd mag noemen. Bij de verkiezing van de Staten-Generaal verloor het CDA vier zetels, GroenLinks zes en de PvdA behield het aantal zetels dat ze al hadden.

Als het aan Kaag ligt gaan dus partijen die flink verloren hebben meeregeren. Indien dit gaat gebeuren is het wederom een schoffering van de kiezers die duidelijk hebben aangegeven geen GroenLinks te willen.

Inmiddels begint het gemor hierover ook bij de VVD en CDA. Bij de VVD zijn ze inmiddels bang in een wolk van links terecht te komen. Ook het CDA vind deze mogelijkheid van een kabinet te veel naar links overhelt.

Overigens heb ik vraagtekens bij het voor drie maanden vervangen van Pieter Omtzigt, die thuis zit met een burn-out.  Hoekstra en Omtzigt hebben het CDA tot het bot verdeeld, wat natuurlijk niet handig is bij de onderhandelingen van een nieuw kabinet. Ik vermoed dan ook dat Omtzigt aan de druk van buitenaf is bezweken en hierom voorlopig plaats heeft gemaakt.

Wat voor kabinet er komt zal afhangen van de lobbyisten. Deze bepalen namelijk de koers van het kabinet, niet de politiek. Maar bovenaan de lijst met aan te pakken problemen, zal immigratie moeten komen te staan, wil Nederland in de toekomst nog leefbaar en betaalbaar blijven.