Ridderkerk: Stijging aantal jongeren met zelfmoord wens

14 April 2021, 09:29 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
In het college van B&W is wethouder Laurens Franzen verantwoordelijk voor de jeugdzorg. “Er is nauwelijks sprake van wachttijden. Er zijn geen aanmeldingen waar helemaal niets mee gebeurt”.

door Geert van Someren

Sinds de tweede 'lock down' als gevolg van de corona pandemie signaleert de gemeente Ridderkerk een grotere toestroom van jeugdigen die zorg nodig hebben. “Zo is er bijvoorbeeld een toename van jeugdigen die met spoed behandeling nodig hebben in verband met suïcideproblematiek. De leeftijd van deze kinderen is lager dan voorheen”, schrijft het Ridderkerks college van B&W in een brief aan de gemeenteraad.

“Daarnaast is er bij jeugdhulpaanbieders sprake van personele problematiek als gevolg van ziekte, uitval door Corona en schaarste op de arbeidsmarkt. Bij de specialistische aanbieders is dit nog meer aan de orde”, aldus het college in de brief die een toezegging aan de gemeenteraad nakomt om inzicht te geven in de mate waarin wachtlijsten in de regionale jeugdzorg voorkomen.

Nauwelijks wachttijden
Op het verminderen van de wachtlijsten zijn vorig jaar diverse acties in gang gezet, waardoor voor lokale jeugdhulp “nauwelijks sprake is van wachttijden. Na aanmelding door het wijkteam of door een ander wettelijk verwijzer kan de hulp binnen enkele weken starten. Wel is in de afgelopen maanden zichtbaar dat als gevolg van Corona de druk op de inzet van basis GGZ aan het toenemen is, waardoor wachttijden de komende tijd kunnen oplopen”, aldus het Ridderkerks college.

Wat Ridderkerk in het speciaal betreft, is bij de wijkteams geen sprake van aanmeldingen waar helemaal niets mee gebeurt. “Wel is er een werkvoorraad. Dat zijn de aanmeldingen waarin dus al wel acties zijn ondernomen, afstemming en contact is geweest met de ouder(s) en het kind en contact wordt onderhouden”, schrijft het college in de brief aan de gemeenteraad.

Voorrang bij urgentie
“Eén vaste wijkteammedewerker houdt contact met de ouder(s), het kind en de eventuele aanmelder zolang er nog geen casusregisseur beschikbaar is. Indien een zaak urgent wordt, signaleert deze wijkteammedewerker dat en zorgt deze er voor dat de behandeling met voorrang wordt gestart”.

Ridderkerk loopt volgens het college voorop om de zorgstructuur van scholen en de inzet van jeugdhulp beter op elkaar te laten aansluiten. De zorg voor 6 tot 12 jarigen hoort vooral via het passend onderwijs te verlopen en niet via de verwijzingen van de huisarts, vindt het college. Ridderkerk doet dat door de inzet van vaste schoolcontactpersonen vanuit de wijkteams op scholen en binnenkort ook op de kinderopvang.

Samenwerking opzoeken
Het college van B&W: “Het gaat om het maken van afspraken met lokaal gecontracteerde jeugdhulp en huisartsen over welke enkelvoudige diagnostiek en behandeling zij direct kunnen oppakken. Daarnaast zoeken de wijkteams de samenwerking op met huisartsen om hen te informeren over het aanbod van jeugdhulp”.