Op 26 mei is het vijf jaar geleden dat Ridderkerk een Fairtrade Gemeente werd. De Blauwkai praat met Marten Japenga, wethouder duurzaamheid, en Rob van Tulder, voorzitter van de plaatselijke Fairtrade-werkgroep.
Ridderkerk laat al vijf jaar zien dat gemeente, inwoners, winkels, horeca, bedrijven en instellingen Fairtrade belangrijk vinden. Fairtrade staat voor eerlijke handel: producenten in arme landen krijgen een eerlijke prijs voor hun product. Daarnaast is er aandacht voor werkomstandigheden en het milieu. Kopers van Fairtrade-producten dragen bij aan de vooruitgang van mensen in arme landen. Want door boeren en producenten een eerlijke prijs voor hun producten te betalen hebben zij betere inkomsten, en kunnen zij zelf investeren in hun bedrijf, dorp en land.
"We zijn nu zo'n tien jaar bezig'', zegt Van Tulder, in het dagelijks leven hoogleraar bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit. "Er is in Ridderkerk steeds meer steun voor dit onderwerp. Van winkels, sportverenigingen en restaurants tot kerken, scholen en verzorgingshuizen. We mochten veel Fairtrade-certificaten uitreiken. We zijn nu bezig met verbreding en verdieping, met aandacht voor de mondiale doelen op het gebied van duurzaamheid. Dan gaat het naast groene duurzaamheid ook over sociale en economische duurzaamheid. Een zonnepaneel is mooi, maar wat zijn de arbeidsomstandigheden waaronder zo'n paneel is gemaakt?''
Wethouder Marten Japenga is vol lof over wat de Ridderkerkse werkgroep onder leiding van Van Tulder heeft neergezet. ,,Er is hard gewerkt met een groot draagvlak voor Fairtrade als resultaat.'' In Barendrecht en Hendrik-Ido-Ambacht zijn nu ook Faitrade-werkgroepen opgericht, met inbreng van kennis en ervaring uit Ridderkerk.
Japenga en Van Tulder zijn wel een beetje bezorgd over de toekomst van de Wereldwinkel, een belangrijk uithangbord voor Fairtrade. Het is steeds lastiger om vrijwilligers te vinden. Van Tulder: "Alle Wereldwinkels in Nederland zijn bezig om zichzelf opnieuw uit te vinden. Voor een deel heeft dat ook een positieve oorzaak: steeds meer Fairtrade-producten worden niet alleen in de Wereldwinkel verkocht, maar ook via reguliere afzetkanalen, zoals de supermarkt.'' Van Tulder ziet een blijvende rol voor Wereldwinkels. "Wereldwijd is veel bereikt op het gebied van armoedebestrijding en gezondheidszorg, maar nu zijn er toch ook weer negatieve ontwikkelingen. Voor de Wereldwinkel blijft een rol weggelegd om daar aandacht voor te vragen.''
Wethouder Japenga ziet het als een uitdaging om inwoners mee te krijgen bij dit soort thema's. "Fairtrade vraagt om voortdurende aandacht. Anders zakt het weg. Het uitreiken van een Fairtrade-certificaat is mooi, maar daarmee stopt het niet.'' Als het aan de wethouder ligt, blijft Ridderkerk ook in de toekomst hiervoor menskracht beschikbaar stellen. "Ons doel is dat uiteindelijk iedereen op een Fairtrade-manier denkt en handelt. Dat is een opdracht voor gewone inwoners, maar ook voor winkels en ondernemingen. Die laatsten hebben veel invloed op de keuzes die consumenten maken'', besluiten Japenga en Van Tulder.
Ridderkerk is vijf jaar Fairtrade Gemeente
23 May 2021, 17:29 uur
Lokaal
