“Ridderkerk heeft meer dan haar steentje bijgedragen”

13 September 2022, 15:16 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
De fractie van Partij 18Plus in de gemeenteraad vindt dat de balans zoek is. Op de voorste rij tweede van rechts fractievoorzitter Lucien Westbroek.

door Geert van Someren

De grootste partij in de Ridderkerkse gemeenteraad Partij 18Plus heeft in schriftelijke vragen aan het college van B&W stevige kritiek geuit over de mate waarin andere gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen bij het opvangen van asielzoekers. Fractievoorzitter Lucien Westbroek vraagt of het college – net als Partij 18Plus – van mening is dat Ridderkerk “meer dan haar steentje heeft bijgedragen in deze opvangcrisis”.

Balans zoek
“Ridderkerk heeft eind vorig jaar en dit jaar meerdere keren het COA uit de brand geholpen met het opnemen van asielzoekers in tegenstelling tot honderden andere gemeenten die nagenoeg geen verantwoordelijkheid nemen. Partij 18PLUS is van mening dat de balans zoek is en onze Ridderkerkse inwoners daar de dupe van zijn”, stelt 18Plus in de vragen.

Opvang
In de jachthaven van Ridderkerk ligt een rivier-cruiseschip waar asielzoekers tot 1 oktober worden opgevangen. Daarnaast is de gemeente op dit moment begonnen met het extra huisvesten van zogeheten statushouders in leegkomende flatwoningen die op de nominatie staan om te zijner tijd te worden gesloopt.

Klachten
“Vele inwoners hebben ons benadert over de verslechterde leefbaarheid en overlast in de wijken die gepaard gaan met het huisvesten van statushouders. Ook krijgen we klachten van inwoners over de tijdelijke opvang van asielzoekers in de jachthaven van Ridderkerk”, staat in de vragen. “Het gaat hier om op het eerste oog voor asielzoekers wellicht onschuldig gedrag, zoals het fluiten en naroepen in de moedertaal naar vrouwen. Dit geeft echter bij deze vrouwen een unheimisch gevoel”.

Leefbaarheid
Westbroek vraagt aan het college welke en hoeveel klachten de gemeente heeft ontvangen over gehuisveste statushouders in Ridderkerk. “Graag ontvangen we een overzicht vanaf 2018. Wat doet de gemeente, samen met haar partners zoals Wooncompas om de leefbaarheid in de wijken te verbeteren”. Ook wil hij weten welke mogelijkheden de gemeente ziet “om statushouders, die we wettelijk verplicht zijn om te huisvesten, buiten de reguliere woningvoorraad te huisvesten”. “Wordt bijvoorbeeld gedacht aan flexwoningen op industrieterreinen”, is de vraag.