door Geert van Someren
De Ridderkerkse gemeenteraad wil dat bedrijven en inwoners met nieuwe ideeën komen voor de hulp en ondersteuning in het Sociaal Domein. In grote meerderheid heeft de gemeenteraad opdracht gegeven aan wethouder Laurens Franzen om daartoe in het derde kwartaal van dit jaar een innovatiecompetitie uit te schrijven in de vorm van een prijsvraag. De gemeenteraad omarmde daarmee een motie van het VVD-raadslid Ilse Verdiesen, die zij samen indiende me het SGP-raadslid Peter Kranendonk.
Verdiessen merkt op dat zonder innovatieve oplossingen niet sprake is van stilstand, maar van achteruitgang. “De kosten nemen enorm toe. Het is nodig dat problemen tijdig worden gesignaleerd”. Wethouder Franzen staat positief tegenover het voorstel. “Daarmee nodig je nieuwe partijen uit aan de overlegtafel”.
Alleen de drie raadsleden van het CDA stemmen tegen de motie, omdat zij vrezen dat de nu al hoge werkdruk bij de desbetreffende ambtenaren nog verder toeneemt. De zeer omvangrijke Nota over het Integraal Beleid in het Sociaal Domein wordt met algemene stemmen aangenomen.
Kanttekening
Wel plaatsen diverse partijen kanttekeningen. Kranendonk zegt dat op het terrein van de reintegratie nog flinke stappen te zetten zijn. Raadslid Karin Kayadoe (Leefbaar Ridderkerk) stelt dat de gemeente moet denken in mensen in plaats van in cliënten. Fleur Stip (Partij 18Plus) wil dat wordt gezorgd voor meer bekendheid met de wijkteams. Arianne Ripmeester (PvdA) merkt op dat de overheid niet moet uitgaan van zelfredzaamheid bij de inwoners. “Niet iedereen kan dat”.
D66-raadslid Farahnaz Fräser zegt te streven naar “een inclusieve samenleving”. “Het is zorgelijk dat steeds meer mensen zich niet staande kunnen houden”. Björn Ros vraagt zich af of de gemeenteraad het megadomein nog kan overzien. Hij noemt de positie van hulpvragers niet sterk. “Een casus-regisseur is noodzakelijk om mensen duurzaam te helpen”.