Raad wil concreet onderzoek naar tijdelijke woningen

9 June 2021, 16:33 uur
Lokaal
mainImage
Archieffoto Geert van Someren
Drie van de indieners van de motie op de tweede rij in de gemeenteraad, nog in de pre-coronatijd. Tweede van rechts Victor Mijnders. Geheel rechts Björn Ros (GroenLinks) en geheel links Petra van Nes (Burger op 1). Kader: de vierde indiener Jeroen Rijsdijk (PvdA).

door Geert van Someren

Een royale meerderheid van de gemeenteraad heeft maandag met het aanvaarden van een motie besloten, dat wordt bekeken of op tien zogenoemde ontwikkellocaties tijdelijke woningen kunnen worden neergezet. Dit in afwachting van de realisatie van een definitief plan en met de kanttekening dat als permanente woningen mogelijk zijn, dat boven tijdelijk gaat. Wethouder Marco Oosterwijk laat weten dat hij de motie “omarmt”.

Het gaat om een beperkt deel van de 28 grondposities, die twee jaar geleden zijn benoemd en her en der verspreid liggen over Ridderkerk. Dat betreft bijvoorbeeld in Bolnes de hoek van Het Dijkje en de Beneden Rijweg, de plek van de gesloopte Beverbol, de hoek van de Sophiastraat en Beneden Rijweg in Slikkerveer, de hoek van de Graaf Lodewijkstraat en de Oranjestraat en de PC Hooftstraat in het centrum.

Permanente woningbouw
De motie is ingediend door Victor Mijnders van het CDA en mede ondertekend door PvdA, GroenLinks en Burger op 1. VVD en Leefbaar Ridderkerk zijn tegen. Edward Piena (VVD): “Wij zetten volledig in op permanente woningbouw. Is voor een bewoner van een tijdelijke woning iets anders beschikbaar als de woning moet worden verlaten”, vraagt hij zich af. “Je moet geen valse verwachtingen wekken”, vindt Karin Kayadoe (Leefbaar Ridderkerk).

Druk verlichten
PvdA-raadslid Jeroen Rijsdijk wijst erop dat er “in Ridderkerk 1200 woningen bij moeten komen, maar dat de Woonvisie voorziet in 900 woningen”. Mijnders merkt op dat tijdelijke woningen de druk op de woningmarkt kunnen verlichten. Het college van B&W wordt in de motie gevraagd uiterlijk in het vierde kwartaal van dit jaar te laten weten of één van de locaties geschikt is voor tijdelijke woningbouw.

Onderzoek
De motie wordt ingediend bij een de behandeling van een voorstel van het college van B&W om ongeveer 450.000 euro uit te trekken voor onderzoeken naar een vijftal niet nader benoemde locaties. Dat geld is dit jaar en komend jaar nodig “voor de inzet van ambtelijke uren en onderzoekskosten”. Dat laatste betreft onderzoeken op het gebied van ecologie, de bodem en het geluid. De kosten zullen bij verkoop worden doorberekend in de grondprijs, verzekert wethouder Oosterwijk de gemeenteraad, die met algemene stemmen instemt met het voorstel.