door Geert van Someren
Leden van de Ridderkerkse gemeenteraad hebben positief gereageerd op het nieuwe sociale beleid dat het college van B&W voorstaat. Het college heeft vijf stippen op de horizon gezet, zoals wethouder Laurens Franzen de kernpunten noemt. Tijdens een commissievergadering hebben raadsleden van diverse partijen hun mening en suggesties gegeven op de concept nota. Ook kunnen inwoners en maatschappelijke organisaties via inspraak laten weten wat ze ervan vinden. Dat samen moet leiden tot een definitieve nota begin volgend jaar.
Wethouder Franzen vindt na de drie decentralisatie in 2015 een nieuwe visie op het integraal sociaal beleid “echt nodig”. “We zitten midden in de transformatie. Dat vraagt om een ander beleid. Meer integraal, echt anders. Dat zijn de vijf stippen op de horizon* die we hebben gekozen en aan de gemeenteraad voorleggen. Anders is ook dat we uitgaan van een netwerk benadering. Je doet het als gemeente samen met de partners voor de desbetreffende inwoner. En ja, dat zal ook een omslag vragen bij ambtenaren. Organisatie en cultuur zijn in beweging. Dat loopt parallel aan elkaar”.
Geen traplift
Een van de vijf stippen aan de horizon is dat inwoners van Ridderkerk zo lang mogelijk veilig thuis kunnen wonen. PvdA-raadslid Arianne Ripmeester zet daar vraagtekens bij. “Veel inwoners lukt dit niet, omdat de gemeente bij het aanvragen van een WMO voorziening als een traplift uitgaat van het Primaat van Verhuizen”. Dat betekent dat aan het verhuizen van de inwoner de voorkeur wordt gegeven, boven het geschikt maken van de bestaande woning. Wethouder Franzen zegt toe bij het opstellen van de verordening daar aandacht aan te zullen geven.
Het CDA-burgerraadslid Margit Klijker pleit voor het standaard invoeren van een huisbezoek bij 75-plussers binnen 6 -12 maanden na het overlijden van de partner. Dat voorkomt eenzaamheid. Raadslid Fleur Stip (Partij 18Plus) vraagt meer aandacht voor inwoners met een overgewicht. “Dat betreft 50% van de Rikkerkerkers”. Ook pleit ze voor het opkopen van schulden van jongeren, omdat het succesvol is bij het voorkomen van problemen. De PvdA is blij met deze steun van de coalitiepartij: “Ik vraag er al een paar jaar om”, aldus Ripmeester.
Leefbaar Ridderkerk is kritisch over de zinsnede in de nota dat “iedere gezonde inwoner in staat is om voor zichzelf te zorgen”. Volgens Karin Kayadoe komt dat een beetje denigrerend over. “Dat zou anders geformuleerd moeten worden”. Raadslid Peter Kranendonk (SGP) vraagt aan de wethouder om in de definitieve nota een overzicht op te nemen van het beleid zoals het nu is en zoals het wordt.
*De vijf kernpunten, zijnde de stippen aan de horizon in de concept nota zijn:
Ridderkerkers ontwikkelen zich optimaal,
Iedereen heeft gelijke kansen om mee te doen,
Inwoners kunnen voor zichzelf en voor elkaar zorgen,
Ridderkerkers zijn langer vitaal en gezond,
Inwoners kunnen zo lang mogelijk veilig thuis wonen.