door Geert van Someren
De gemeenteraad heeft royaal ingestemd met twee zogeheten moties van de dag. De ene motie beoogt het verlagen van de rioolheffing voor huizenbezitters ten koste van een verhoging voor bedrijven. De tweede motie gaat over het probleem van het oplopen van de wachttijd voor de dagopvang in Ridderkerk. Beide moties zijn ingediend door een coalitiepartij, respectievelijk Partij 18Plus en ChristenUnie. Politiek gezien, helpt dat natuurlijk.
De motie van de ChristenUnie is ingediend door Erna de Wolff. Ze constateert dat in toenemende mate de gemeente niet in staat is aanmeldingen voor de dagopvang af te werken binnen de daarvoor gestelde termijn van acht weken. Wethouder Laurens Franzen erkent het probleem. “Tijdens de corona was geen sprake van overschrijding. Nu wel. De oorzaak is dat er meer aanvragen zijn, maar ook minder personeel”.
Door de aangenomen motie moet het college in “zorgwekkende en ernstige gevallen” de aanvragen in een spoedprocedure behandelen. “Bij beschikkingen die niet binnen de gestelde termijn worden afgegeven, moet de zorg in de dagopvang worden vergoed, vooruitlopend op de af te geven beschikking”
18plus is tegen
Echt voor Ridderkerk, PvdA, SGP en Burger op 1 zijn mede-indieners. Dat is met bij elkaar vijftien raadsleden al een meerderheid van de 28 aanwezige raadsleden. Ook CDA, VVD, D66 en GroenLinks stemmen voor. Leefbaar Ridderkerk en Partij 18Plus stemmen tegen. Leefbaar omdat het vindt dat het college er simpel voor moet zorgen dat de termijn van acht weken wordt gehaald. 18plus vindt dat met drie dagen van tevoren de motie te laat is ingediend. Dat verbaast Erna de Wolff, omdat 18Plus sterk is georiënteerd op het gebruik van sociale media en al anderhalf jaar digitaal heeft vergaderd.
Rioolheffing
Het college moet de komende maanden gaan onderzoeken hoe bedrijven volgend jaar meer kunnen gaan betalen voor hun rioolheffing en huishoudens minder. Dat is het gevolg van het aannemen van een door Lucien Westbroek van Partij 18Plus ingediende motie, waar VVD, D66, Leefbaar Ridderkerk, twee raadsleden van EVR en Burger op 1 in de gemeenteraad tegen stemmen.
Wethouder Marco Oosterwijk vindt die termijn tot 1 januari te kort. Dat argument wordt ontkracht door burgemeester Anny Attema, die vindt dat besluitvorming daarover bij de behandeling van de begroting in de gemeenteraad nog mogelijk moet zijn. De tarieven worden vervolgens in december vastgesteld.