Quooker viert slaan eerste paal fonkelnieuw gebouw Nieuw Reijerwaard

6 May 2024, 11:50 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Archieffoto.

Quooker groeit sterk door en viert op 13 mei het slaan van de eerste paal van een fonkelnieuw, duurzaam logistiek gebouw op Nieuw Reijerwaard. Het is de eerste fase van de bouw van een bedrijfspand, dat uiteindelijk alle functies onder één dak samen zal brengen: fabriekshallen, opslag, kantoren, service en showroom. Quooker kiest ervoor om in de omgeving van Ridderkerk te blijven. De verbondenheid met de medewerkers speelt hierbij een belangrijke rol. Op Nieuw Reijerwaard creëert het de optimale omstandigheden om innovatieve, hoogkwalitatieve producten te blijven ontwikkelen en produceren.

De Quooker-kraan is de allereerste kokendwaterkraan ter wereld. Hij werd in 1970 uitgevonden in Rotterdam. Sinds 1990 wordt er geproduceerd aan de Staalstraat in Ridderkerk, niet ver van de kelder in Rotterdam waar de Quooker werd uitgevonden. Door het grote (inter)nationale succes – Quooker is inmiddels actief in vijftien landen - groeide het bedrijf in korte tijd uit zijn jasje. Het moest een distributiecentrum huren op het Rotterdamse Heijplaat, om voorraad op te slaan. Met het nieuwe eigen logistieke centrum op een kavel van ruim 9 ha heeft Quooker voldoende mogelijkheden om in meerdere fasen toekomstige groei te huisvesten op een optimale, compacte wijze.

Een perceel op de groei

Het nieuwe bedrijfspand wordt gebouwd op bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard, op de grens tussen Ridderkerk en Barendrecht. Quooker kocht het perceel op de groei, en bebouwt in eerste instantie slechts een kwart hiervan. In een aantal volgende fasen kan het bedrijf uitbreiden. Het bij elkaar houden van zowel de faciliteiten voor ontwikkeling, service en verkoop als productie, creëert de beste omgeving voor innovatie en hoge kwaliteit. Bovendien zorgt het voor een prettige werkomgeving, waarin iedereen zich verbonden voelt. De wens om energieneutraal, klimaatadaptief en natuurinclusief te bouwen is de leidraad in het ontwerp van het gebouw. De keuze om te investeren in schoonheid, is vanuit duurzaamheid gemaakt. Er is gekozen voor een compact gebouw, met een plintgevel van kalkhennep en veel groen in, op en rondom het gebouw. Dat is goed voor planten en dieren, maar vooral ook voor de gezondheid van de vele honderden mensen die elke dag met hun hoofd en handen voor Quooker werken.

Ontwerp van het bedrijfspand

Voor de ontwikkeling van het nieuwe bedrijfspand werkt Quooker samen met het bouwbedrijf Cordeel Nederland en met Swisslog Magazijnautomatisering. Het ontwerpteam bestaat daarnaast uit architectenbureau Group A, studio INA MATT, de Urbanisten, WSP voor de constructie en A. de Jong Groep voor de installatietechniek en nog diverse andere adviseurs.

Samen ontwikkelden zij met Quooker een meerjarenvisie voor een compact gebouw (drie lagen industrie) met een duidelijk silhouet en een uitnodigende entree, dat van binnen is ingericht als een werklandschap. De kern van het gebouw voor de toekomstige bouwfasen wordt groen: een atrium met levende planten en bomen zorgt voor een prettig verblijfsklimaat en veel verbinding tussen de afdelingen. Ook krijgt het gebouw een grote daktuin, waar medewerkers gebruik van kunnen maken.

Het logistieke gebouw van de eerste fase is aan de kant van de Verbindingsweg gesitueerd. Aan de Bieslookweg 90 komt de entree naar het logistieke hof. Fase 1 bestaat uit een volautomatisch hoogbouwmagazijn van 30 meter hoog in het hart van het pand met op twee lagen diverse logistieke functies. Het heeft een oppervlakte van ruim 23.000 m2 met een capaciteit aan opslag van ruim 35.000 europallets.

Zuinig met water en energie
Zoals ‘de kraan die alles kan’ zuinig is met water en energie, is het nieuwe bedrijfspand dat ook. Waterbuffers op het dak en rondom het pand vangen regenwater op en maken het herbruikbaar, voor zowel de bewatering van planten en bomen als het doorspoelen van toiletten. Het riool wordt ontlast en het gebruik van drinkwater sterk teruggebracht.

Naast installatie van vele zonnepanelen op daken wordt er ten behoeve van de energie in de grond, op meer dan 200 meter diepte, een dieptewaterpomp geïnstalleerd. Met de warmte en de kou die hier wordt opgeslagen, kan Quooker het pand in de winter verwarmen en in de zomer koelen. Dit is een kostbare techniek, waarmee Quooker investeert in een duurzame toekomst.

Het logistieke centrum als eerste stap
Het nieuwe bedrijfspand wordt in stappen gerealiseerd. Op 13 mei gaat de eerste paal van Quooker Logistics de grond in. Begin 2026 zal Quooker hier intrekken. Daarna volgen – in fases en afhankelijk van de groei van de internationale verkoop – de fabriekshallen en alle overige functies. De kwaliteit en een hoge mate van flexibiliteit in het ontwerp maken dat het gebouw zeker vijftig tot honderd jaar mee zou moeten kunnen gaan.