door Sharon van Wijngaarden
Waar de ene hond zonder problemen naar de dierenarts gaat, is het voor de andere allesbehalve een feestje. De onbekende geuren, geluiden en aanrakingen zorgen vaak voor terughoudendheid, angst en soms zelfs agressie. Dit maakt een bezoek aan de dierenarts voor zowel mens als dier onprettig. Toch is het, om het welzijn van het dier te waarborgen, belangrijk dat de hond onderzocht en behandeld kan worden.
Er zijn diverse redenen waarom een hond angst kan hebben voor de dierenarts. Zo kan een nare ervaring – zoals een pijnlijke behandeling – een negatieve associatie hebben gecreëerd. Ook voelen sommige dieren zich kwetsbaar door ziekte, wat de aanwezigheid en aanraking door vreemden extra bedreigend maakt. Daarnaast kan angst komen doordat jonge honden tijdens de “angstvrije” fase, die tussen de 3 en 12 weken leeftijd plaats vindt, geen kennismaking hebben gehad met aanraking en onderzoek door vreemden. In deze periode ervaart de pup de wereld als neutraal en alles wat zij in die fase zien of meemaken zal op latere leeftijd minder stressvol of angstig zijn.
Afstand houden
Niet altijd is het onderzoek zelf de oorzaak van stress; soms speelt de wachtruimte een grote rol. Voor sommige honden is de aanwezigheid van andere dieren in een beperkte ruimte erg moeilijk. In een wachtkamer is afstand houden lastig, en sommige honden kunnen soortgenoten simpelweg niet verdragen in hun directe omgeving. Voor de eigenaar kan het dan een uitdaging zijn om rustig met de hond in de wachtkamer te blijven.
Angst voor de dierenarts kan de gezondheid van een hond schaden. Angstige honden reageren soms agressief, wat een juiste diagnose of behandeling bemoeilijkt. Soms vermijden eigenaren zelfs een bezoek om de hond niet onnodig te belasten, maar dit brengt risico’s met zich mee: belangrijke gezondheidsproblemen kunnen hierdoor onopgemerkt blijven.
Onderzoek in huiselijke sfeer
Dierenkliniek Ridderkerk biedt een rustiger alternatief. In de oude vestiging aan de Charley Tooropstraat in Hendrik-Ido-Ambacht bevindt zich de gedragskliniek, ingericht in huiselijke sfeer. Het pand heeft verschillende kamers waar de honden kunnen snuffelen en spelen. Tijdens het bezoek zijn er geen andere klanten of dieren aanwezig, waardoor de hond vrij kan bewegen. Er is ruimte voor lichamelijk onderzoek en vaccinaties, en eigenaren kunnen oefen- en wenconsulten boeken om hun hond op een positieve manier te laten wennen.
In overleg kan besloten worden dat de hond gebaat is bij dierenartstraining. In dat geval wordt een behandelplan opgesteld, dat in samenwerking met Hondenschool Flos verder wordt uitgewerkt. De angst kan diep geworteld zijn, maar training kan zorgen voor meer voorspelbaarheid en controle, wat de hond tijdens een onderzoek tot rust brengt.
Individueel consult
Momenteel is het alleen mogelijk om op donderdagmiddag een afspraak te maken voor een individueel consult. Voor het inplannen van een afspraak kunt u bellen naar 085 - 273 1919 of mailen naar [email protected]