Prioriteit veiligheid op jeugd, drugs en wapenbezit

26 March 2024, 16:55 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Het college van B&W. Daarin is burgemeester Marco Oosterwijk (rechts op de tweede rij) verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Wethouder Henk van Os (vooraan rechts) behartigt de boa’s en de buurtpreventie.

door Geert van Someren

Wat betreft de veiligheid in Ridderkerk ligt de prioriteit dit jaar op de thema’s jeugd, drugs en ondermijning en het tegengaan van wapenbezit. Dat staat in het Actieplan Veiligheid dat het college van B&W heeft opgesteld in samenwerking met de politie van het Basisteam Oude Maas.

Daarnaast zet het college in op de thema’s uit het collegeprogramma (2022-2026), waarbij twee thema’s dit jaar extra uitgelicht worden: de veiligheid van oudere inwoners en digitale criminaliteit, zo blijkt uit een informatiebrief aan de gemeenteraad.

Jeugd

“Met de meeste jongeren gaat het gelukkig goed in Ridderkerk, maar er zijn ook jongeren die overlast veroorzaken of dreigen af te glijden naar criminaliteit”,  aldus het college. “Wij vinden het belangrijk dat dergelijk gedrag vroegtijdig wordt gesignaleerd, zodat wij hier samen met onze partners op in kunnen zetten. Dit is in het belang van onze jongeren en onze inwoners. Jeugdcriminaliteit en overlast kan namelijk leiden tot een gevoel van onveiligheid in de wijken. De cijfers van meldingen over jeugdoverlast zijn in 2023 gestegen ten opzichte van vorig jaar”.

Tegengaan wapenbezit

“De laatste jaren zijn er steeds meer incidenten met wapens waarbij gewonden of zelfs dodelijke slachtoffers vallen. Als je aan jongeren vraagt waarom ze een mes dragen, is dat om zichzelf te kunnen verdedigen. Veel jongeren gaan een mes dragen wanneer er iets gebeurd is in de wijk of wanneer er bewapende groepen in de buurt zijn. Dat geeft een veiliger gevoel. Angst is de belangrijkste reden om zelf een mes op zak te hebben. Als je bang bent dat iemand anders een mes draagt, kies je er zelf ook eerder voor om een mes mee te nemen van huis”.

Groepsdruk

“Groepsdruk speelt hierbij zeker een rol. De ervaring leert dat als je een wapen bij je draagt, de kans groter is dat je het gaat gebruiken en zelf gewond raakt. Dat zorgt voor angst. Het risico bestaat dat een persoon die zich bedreigd voelt, ook weer een mes bij zich gaat dragen. Zo kom je in een cirkel van angst en geweld en wordt het eigenlijk steeds onveiliger op straat”, schrijft het college in de brief aan de raad.

Oudere inwoners

“Oplichters worden steeds slimmer. Ze verzinnen telkens nieuwe manieren om mensen op te lichten en helaas zijn de senioren vaak het doelwit”, constateert het college. “We willen hen daarom bewust maken van de risico’s en handvatten bieden hoe ze deze criminaliteit kunnen voorkomen. Ook bij brand vormen zij een kwetsbare leeftijdsgroep. Om te voorkomen dat een stijging zal plaatsvinden van het aantal slachtoffers, willen wij interventies plegen om ook op dit gebied de bewustwording te vergroten”.

Digitale criminaliteit

“De samenleving digitaliseert en het plegen van strafbare feiten met behulp van informatietechnologie neemt toe. Hacking (het ongeoorloofd binnendringen in een computersysteem), phishing (criminelen die door e-mails mensen naar een valse website lokken), cyberpesten (pesten in de online wereld), sexting (het versturen van seksueel getinte berichten, foto's of filmpjes) en gedigitaliseerde criminaliteit (strafbare feiten waarbij gebruik gemaakt wordt van een ICT middel) zijn veelvoorkomende verschijnselen. Veel mensen worden slachtoffer van digitale criminaliteit. Ook Ridderkerkse bewoners, jongeren en ondernemers. Wij willen cybercrime voorkomen en bestrijden door het bewustzijn bij iedereen te vergroten”.

Nieuw beleid

Dit jaar heeft het college een zeer intensief traject gestart om te komen tot een nieuw Integraal Veiligheidsbeleid in Ridderkerk. De resultaten daarvan bepalen de inzet wat betreft veiligheid in de komende jaren.